Aan de komst van Railterminal Greenport Venlo is zo’n acht jaar aan planning en overleg vooraf gegaan. Als de bouw volgens schema verloopt, wordt het eerste deel in september 2020 in gebruik genomen. Het gaat dan om 15 van de 28 hectare. Met de aanleg van de overige 13 hectare hoopt ceo Hans Cabooter nog voor het einde van het jaar te kunnen beginnen.

Bij het uitschrijven van de tender voor de terminal was Cabooter niet de enige gegadigde. ECT, dat twee deepsea terminals uitbaat op de Maasvlakte, dong ook mee naar het exploitatiecontract. Toch gingen de Limburgers uiteindelijk met de prijs aan de haal.

Ruim 20 miljoen

Het gaat om een investering van meer dan twintig miljoen euro, die het Limburgse bedrijf uit eigen zak betaalt. Tevens is er voor de terminal elf kilometer spoor aangelegd, voor in totaal 50 miljoen euro. Dit geld is bijeengebracht door het Rijk, de provincie Limburg en de gemeenten Venlo en Horst aan de Maas.

De overheden hebben de komst van de terminal mede gestimuleerd om de zogeheten modal shift te bewerkstelligen. Overheden willen graag dat er steeds minder lading over de weg wordt vervoerd en steeds meer via binnenvaart, of in het geval van de nieuwe terminal, over het spoor. Tevens met het zorgen voor meer werkgelegenheid in de omgeving van Venlo, een regio die zich de laatste jaren sowieso heeft ontwikkeld tot een belangrijke logistieke draaischijf.

600.000 teu per jaar

Cabooter wilde graag een nieuwe terminal omdat het op zijn huidige locaties in Blerick, Venlo en het Duitse Kaldenkirchen tegen de grenzen van zijn capaciteit aan loopt. De nieuwe vestiging is geen vervanger van een of meerdere van de reeds bestaande terminals van het bedrijf, maar is bedoeld als uitbreiding, om de verwachte groei van de vraag aan te kunnen. De terminal krijgt een maximale capaciteit van 600.000 teu per jaar. Overigens mikt Cabooter niet alleen op containerafhandeling, maar zeker ook op trailervervoer per trein.

Bij de nieuwe terminal komen dus acht sporen van negenhonderd meter. Die lengte is vooral ingegeven doordat spoorvervoerders steeds meer kijken naar het gebruik van langere goederentreinen van 740 meter. Daarvoor is uiteraard ook een langer spoor nodig.

‘Dan gaat het vooral om treinen van en naar Rotterdam’, legt Cabooter uit. ‘Op dat traject is de infrastructuur overal berekend op dergelijke lange treinen. Maar als je bijvoorbeeld naar Italië rijdt, kom je onderweg bruggen en tunnels tegen die een trein van 740 meter niet aankunnen en moet je eerder denken aan een maximale lengte van 550 meter.’ Desondanks vond Cabooter het de extra investering zeker waard.

Verbindingen

Naast een verbinding met Rotterdam kijkt het bedrijf ook naar het zuiden van Europa, bijvoorbeeld Italië, en naar het noorden, vooral Scandinavië. Maar Cabooter heeft ook zijn oog laten vallen op het oosten van Europa, middels een verbinding met onder meer de Hongaarse hoofdstad Boedapest, en op het Verre Oosten.

Zo heeft het bedrijf een terminal in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Dit moet een belangrijk scharnierpunt worden voor met name het vervoer van en naar China, via de Nieuwe Zijderoute. Cabooter denkt dan nadrukkelijk aan lading uit de e-commercesector.

‘Je ziet dat het gros van de producten van webwinkels wordt gemaakt in China. Wat wij voor ogen hebben, is dat de goederen vanuit China naar Kazachstan gaan en vervolgens over de Kaspische Zee worden vervoerd naar Azerbeidzjan. Van daaruit gaat het verder richting Venlo.’

Kijkt Cabooter voor de verbinding met China ook naar de route die door Rusland loopt? ‘We zien dat daar nogal eens boycots zijn. Daarom zijn we gaan zoeken naar een alternatieve route voor de handel met China.’ In de route Kazachstan-Kaspische Zee-Baku denkt het Limburgse bedrijf die gevonden te hebben.

Duisburg niet blij

De terminal in Venlo ligt niet ver van de haven van Duisburg. Daar zijn vorig jaar plannen uit de doeken gedaan om er de grootste inland terminal ter wereld aan te leggen, waarbij de Duitsers samenwerken met onder meer het Chinese staatsconcern Cosco. Het gaat hierbij niet om een railterminal, maar om een trimodale variant. Deze wordt 22 hectare.

Dat minder dan vijftig kilometer verderop Cabooter plannen heeft om een nóg grote terminal aan te leggen, kon niet op veel begrip rekenen van de Duitsers. Ze hebben geprobeerd om bezwaar aan te tekenen tegen de komst van de concurrent, maar zijn daarin dus niet geslaagd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement