De koperdiefstalschade bleek moeilijker op te lossen dan oorspronkelijk verwacht. Zo meldde ProRail op dinsdagavond dat er na het vervangen van de kabels nog steeds sprake was van een storing in de wissels en dat de spoorbeheerder op dat moment niet de materialen voorradig had om die storing te herstellen. Op woensdagmiddag bleek dat een kabel was afgekeurd maar dat een nieuwe kabel inmiddels was geleverd. Op donderdag ontdekte de spoorbeheerder vervolgens dat er nog meer problemen waren met een kabel die gelast moest worden.

‘Normaal gesproken herstellen we dit binnen een dag. We hebben hier te maken met veel tegenslag. We hadden moeite met leveringen van de benodigde kabels en het was erg moeilijk in te schatten hoe groot de schade was. Daardoor hebben we ook meerdere keren nieuwe kabels moeten bestellen’, aldus ProRail-woordvoerder Martijn de Graaf.

ERTMS

Nadat op vrijdagmorgen de koperdiefstalschade hersteld was, bleek echter dat er ERTMS-kabels waren doorgeknipt waardoor er een storing in het beveiligingssysteem was. ‘We onderzoeken hoe dat heeft kunnen gebeuren’, zo laat de woordvoerder hierover weten. Hij meldt verder dat de poging tot koperdiefstal en de doorgeknipte ERTMS-kabels ‘los van elkaar lijken te staan’.

Op dit moment worden alle treinen op Waalhaven Zuid automatisch in een snelremming gezet, waarna ze gereset moeten worden.  Onderhoudspartij Alstom verricht op dit moment metingen en heeft een dubbelsporige buitendienststelling van acht uur nodig op het traject Maasvlakte West – Waalhaven Zuid om de schade te herstellen.

Het is nog onduidelijk wanneer deze buitendienststelling plaatsvindt. ‘Dit kunnen we pas doen op het moment dat de hele omvang van de storing in beeld is. We zullen deze werkzaamheden uiteraard in overleg met de aannemer maar ook zeker met de vervoerders inplannen’, aldus de woordvoerder. Verschillende vervoerders melden hinder te ondervinden van de huidige verstoringen en melden te hebben moeten omrijden via emplacement Botlek om de RSC-terminal te bereiken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement