Samskip krijgt een belang van 49,8% in de joint venture die Ziel Terminal GmbH moet gaan heten. De Duitse spoorgoederenvervoerder TX Logistik en Duisport krijgen allebei 25,1% van de aandelen in handen. Momenteel wordt de terminal nog geëxploiteerd door Samskip Van Dieren Multimodal. De overeenkomst moet nog wel goedgekeurd worden door de Europese mededingingsautoriteiten. Deze goedkeuring wordt volgens de bedrijven ‘binnen enkele weken verwacht’.

TX Logistik, onderdeel van de Italiaanse Mercitalia Group, een dochterbedrijf van de Italiaanse staatsspoorwegen, verzorgt al twee retourtrips per week tussen Duisburg en Katrineholm in Zweden voor Samskip. ‘TX Logistik zit op een groeikoers. Om deze ontwikkeling voort te zetten en meer goederen via het spoor te kunnen vervoeren, hebben we meer terminalcapaciteit nodig waar we in de toekomst op terug kunnen vallen’, laat Gianpiero Strisciuglio, ceo van Mercitalia Logistics weten.

Markus Bangen, ceo van Duisport, stelt dat de samenwerking ervoor zorgt dat de terminal zich verder kan ontwikkelen en dat er naar verwachting extra capaciteit ontstaat voor het afhandelen van lading. De terminal voor gecombineerd vervoer, gelegen in Duisburg-Hohenbudberg, heeft zeven overslagsporen van 720 meter lang en twee rangeersporen. Er zijn twee portaalkranen op de terminal aanwezig voor de overslag van goederen tussen de weg en het spoor. Er is capaciteit voor 250.000 laadeenheden per jaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement