Hupac vervoerde vorig jaar ruim 1,1 miljoen truckladingen, ofwel ruim 2,1 miljoen teu. Dat is ongeveer 40.000 teu minder dan in 2021. Het bedrijf wist nog wel een nettowinst te maken van ruim 7,7 miljoen euro. In 2021 behaalde de spooroperator echter nog een winst van 11,5 miljoen euro en namen ook de vervoerde volumes met bijna 11% toe. Ook 2023 voorspelt voor Hupac op dit moment niet veel goeds. Het bedrijf laat weten in de eerste vier maanden van dit jaar al een volumedaling van 10 tot 15% te zien.

De operator stelt in 2022 te maken te hebben gehad met een sterk eerste kwartaal. Daarna kampte Hupac echter met intensieve werkzaamheden aan de Rijn-Alpine Corridor, die van Nederland via Duitsland en Zwitserland naar Italië loopt. Vooral in april, juni en in de herfst hebben deze werkzaamheden volgens de Zwitserse operator gezorgd voor een stevige afname in de hoeveelheid verkeer. ‘Op piekmomenten konden tot 20% van de geplande treinen vanwege operationele redenen niet rijden’, aldus Hupac. In het laatste kwartaal ging het bovendien slechter met het bedrijf vanwege de hoge energieprijzen.

Het ging vooral minder goed met de volumes tussen Noord-Europa en Italië. Daarnaast zag ook de route tussen Noord- en Oost-Europa een daling in de hoeveelheid verkeer van ruim 4%.  Met het vervoer richting Frankrijk en Spanje ging het daarentegen bijzonder goed. Deze route zag een groei van maar liefst ruim 40%. Daarnaast steeg ook het aantal truckladingen door Oostenrijk met bijna 10%.

Dochteronderneming ERS Railways, die containers vanaf de Noord-Duitse havens en Rotterdam naar verschillende Duitse steden vervoert, had volgens Hupac te maken met verstoringen in de zeevaart door lockdowns in Azië en met de onzekerheid veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. Het bedrijf transporteerde vorig jaar 3% minder dan in 2021.

Omgekeerde modal shift

De operator waarschuwt bovendien voor een omgekeerde modal shift van het spoor naar de weg. Door de hoge energieprijzen staan onder andere de staalindustrie, de chemische industrie en de papierindustrie sterk onder druk en omdat deze industrieën relatief vaak gebruik maken van het spoor, neemt ook de hoeveelheid gecombineerd vervoer hierdoor af, legt Hans-Jörg Bertschi, voorzitter van de raad van bestuur van Hupac uit. Ook stelt hij dat de prijzen van het vervoer per spoor sinds januari dit jaar veel meer zijn toegenomen dan de prijzen van het wegtransport. Volgens hem komt er daarnaast tegelijkertijd meer capaciteit vrij bij wegvervoerders door de stagnerende industriële economie.

‘De som van negatieve factoren, zoals de afname van het verkeer door de economische situatie, de hoge kosten van het spoorvervoer in combinatie met de dalende tarieven in het wegvervoer en de chronische instabiliteit van het spoornetwerk, veroorzaken een groot risico voor de modal shift’, aldus Bertschi. Hoewel het volume in het gecombineerd transport in Europa flink is gedaald in het eerste kwartaal, is de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de internationale spoorinfrastructuur nauwelijks verbeterd, zo benadrukt het bedrijf bovendien.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement