‘Het doel van de coöperatie is om gekwalificeerde machinisten beschikbaar te stellen en de daaruit voortvloeiende winsten naar de leden van de coöperatie te laten vloeien in plaats van toe te kijken hoe de directieleden van Deutsche Bahn hun zakken vullen’, zo legt de vakbond uit. Hoe de nieuwe coöperatie precies te werk wil gaan, blijft vooralsnog onduidelijk.

De vakbond stelt er hiermee voor te willen zorgen dat machinisten een eerlijke beloning krijgen. De organisatie benadrukt dat er een groot personeelstekort is en dat het beroep daarom aantrekkelijker gemaakt moet worden. Op dit moment zouden de arbeidsomstandigheden van de machinisten, vooral in ploegen- en wisseldiensten, nog onvoldoende zijn. ‘Dat moet afgelopen zijn. Anders kunnen we over een paar jaar geiten houden op nieuw opgewaardeerde trajecten in Duitsland, want niemand wil meer in de treinen werken’, zo stelt voorzitter Claus Weselsky.

Volgens GDL zijn er op dit moment per 100 vacatures voor machinisten slechts 54 geschikte kandidaten beschikbaar en gaat de komende jaren ook nog eens 50% van de machinisten met pensioen. Ook aan andere vakkrachten is volgens de vakbond een tekort.

Stakingen

De bond maakt daarnaast ook zijn eisen bekend voor Deutsche Bahn, waarmee GDL in oktober in onderhandeling gaat over een nieuwe cao. De organisatie vraagt onder andere een loonsverhoging van 555 euro en 3000 euro inflatiecompensatie. Ook wil de vakbond dat ploegenarbeiders van een werkweek van 38 uur naar een werkweek van 35 uur per week gaan, zonder gekort te worden op hun loon.

Op dit moment is Deutsche Bahn bezig met cao-onderhandelingen met vakbond EVG. Na meerdere stakingen gaan de onderhandelingen nu verder op 12 juni. Recent dreigde opnieuw een staking nadat EVG het laatste loonaanbod van DB heeft afgewezen. De spoorwegonderneming bood toen een loonsverhoging van 12% voor de lagere inkomens en 8% voor de hogere inkomens. DB en EVG hebben nu echter besloten weer terug te keren naar de onderhandelingstafel.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement