In september start de operator met een testfase van 12 maanden op de logistieke hub van het bedrijf in Southampton. Voor alle importcontainers gaat een bedrag van ruim 11 euro in rekening gebracht worden. Klanten die hun containers vervolgens via het spoor vervoeren over een lange afstand krijgen dit bedrag vergoed. Klanten die hun container over een afstand van minder dan 225 kilometer vervoeren, krijgen daarvoor zelfs een bedrag van ruim 80 euro. Hiermee wil de terminaloperator de modal shift over kortere afstanden stimuleren, aangezien dat naar eigen zeggen economisch minder voordelig is dan spoorvervoer over langere afstanden.

De regeling is onderdeel van een ‘modal shift programma’ van de logistieke dienstverlener. ‘Gedurende de afgelopen jaren is het spooraandeel in het Verenigd Koninkrijk geleidelijk afgenomen. Via het modal shift programma willen wij het aandeel laten groeien tot 40% tegen het einde van 2025’, aldus John Trenchard, Commercial en Supply Chain Director van DP World in het Verenigd Koninkrijk.

Niet iedereen is echter blij met de maatregelen. Zo laten verschillende bedrijven naar aanleiding van het nieuws via LinkedIn weten het spoorvervoer onbetrouwbaar te vinden. Ook stelt men dat wegvervoerders veel geld investeren in schonere trucks en wordt de vraag opgeworpen wat de terminal gaat doen om ook deze bedrijven te ondersteunen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement