SBB verwachtte in eerste instantie dat het treinverkeer deze week weer hervat kon worden. Maar dat blijkt nu niet mogelijk. “Het is nog niet mogelijk om te voorspellen hoe lang het zal duren om de schade te herstellen. Passagiers- en goederentreinen zullen na 16 augustus worden omgeleid”, meldt SBB. Wel zijn de locomotief en goederenwagons inmiddels uit de tunnel verwijderd, en is er een begin gemaakt aan overige schoonmaakwerkzaamheden. SBB kan nog geen melding doen over de totale schade die is ontstaan.

Het gaat om de zogenoemde Gotthard-Basistunnel die in 2016 in gebruik werd genomen. De tunnel onder het Gotthardmassief in de Zwitserse Alpen heeft een lengte van 57 kilometer en is daarmee de langste ter wereld. De tunnel verbindt de havens van Rotterdam en Antwerpen en de industriegebieden in Duitsland met die in Noord-Italië en de haven van Genua.