Al het reizigers- en goederenvervoer in Nederland gaat, nadat de gunning definitief is, in 2025 gebruik maken van één contract. Dat was voor goederenvervoerders tot nu toe niet het geval. Voor het gemengde net, ofwel het spoor dat zowel door reizigers- als goederentreinen gebruikt wordt, kopen reizigers- en goederenvervoerders wel samen energie in via inkoopvereniging Vivens.

De havenspoorlijn en de Betuweroute zijn hier echter niet bij aangesloten. Goederenvervoerders kopen hun elektriciteit daarvoor nu apart in bij inkoopvereniging Ciebr. Vanaf 2025 komt er één groot contract en smelten de twee inkoopverenigingen samen.

Het bestuur van de twee inkoopverenigingen laat weten dat de overgang naar één contract een duidelijke verbetering is voor het spoorgoederenvervoer. Door werkzaamheden op het spoor moeten vervoerders nu vaak onverwacht een andere route volgen, waardoor ze ongepland op ofwel de Betuweroute ofwel het gemengde net rijden en dus van hun andere contract gebruik moeten maken.

Duurder

‘Vooraf moet je aangeven hoeveel stroom je ongeveer gaat gebruiken. Door omleidingen vanwege werkzaamheden kun je dat minder makkelijk inschatten, waardoor je vaker te veel of te weinig verbruikt. En als je over die bandbreedte heengaat, krijg je als vervoerder een boete. Door één contract te hebben voor het Nederlandse spoornet worden de kosten een stuk voorspelbaarder. Goederenvervoerders zijn dan ook erg blij met deze uitkomst’, legt Ben Appeldoorn, voorzitter bij Ciebr en inframanager bij vervoerder DB Cargo uit.

Een ander voordeel voor goederenvervoerders is dat ze nu samen met grote reizigersvervoerders als NS stroom kunnen inkopen. ‘Voor de Betuweroute kon je niet meeliften op het grote volume dat NS gebruikt. Als dat wel kan, profiteer je daarvan bij je inkoop’, aldus Appeldoorn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement