Dat blijkt uit cijfers over de periode van februari tot en met december 2020 die het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft opgenomen in een rapport over migratie. Alleen al de tien landen die het meest chauffeurs in Nederland detacheren, zijn tezamen goed voor 241.000 truckers. Dat is fors meer dan het aantal chauffeurs dat in dienst is bij Nederlandse bedrijven. Volgens het Sectorinstituut Transport en Logistiek zijn dat er 91.000.

Het verschil in beloning tussen de vanuit het buitenland gedetacheerde chauffeurs en de chauffeurs die een Nederlands cao-loon ontvangen, kan flink oplopen. Uit Europees onderzoek bleek eerder dat de loonkosten in Oost-Europa maar een derde bedragen van die in West-Europa. Volgens vakbond FNV kiezen veel Nederlandse transportbedrijven er daarom voor om chauffeurs via een zusteronderneming in het buitenland in dienst te nemen. Vorige maand oordeelde de rechter dat een dergelijke constructie bij transportbedrijf Van den Bosch niet door de beugel kon.

Poolse truckers

Poolse truckers vormen verreweg de grootste groep buitenlandse chauffeurs in Nederland. Vervoerders uit het Oost-Europese land werkten in 2020 in Nederland met in totaal ruim 99.000 truckers. Litouwen stond met een kleine 37.000 chauffeurs op de tweede plek, gevolgd door bedrijven uit Spanje (23.000 chauffeurs), Roemenië en Duitsland (beide in Nederland actief met 20.000 chauffeurs).

Het ministerie noemt het opvallend dat een fors deel van de gemelde werknemers personen zijn van buiten de Europese Unie. Vooral Poolse en Litouwse bedrijven rijden in Nederland met chauffeurs van een andere nationaliteit. Bij Litouwse bedrijven komen zelfs acht op de tien gedetacheerde chauffeurs van buiten de EU. Het gaat vooral om chauffeurs met de Oekraïense of Belarussische nationaliteit.

Meldplicht

Sinds 1 maart vorig jaar moeten buitenlandse dienstverleners werkzaamheden die ze in Nederland uitvoeren online aanmelden. Ook voor zelfstandigen die in Nederland werken, geldt een dergelijke meldplicht. In totaal verrichtten vorig jaar ruim 238.000 bedrijven uit andere EU-landen diensten in Nederland. Samen meldden zij ruim 315.000 werknemers aan. Van alle buitenlandse dienstverleners in Nederland is 84% werkzaam in het goederenwegvervoer.

Het ministerie maakt wel een voorbehoud bij de cijfers. Mogelijk is er sprake van ondermelding, doordat de meldplicht voor buitenlandse ondernemers nieuw is en de inspectie SZW tot september vorig jaar geen boetes uitdeelde aan bedrijven die hun meldingen niet op orde hadden. Tegelijkertijd kan er ook sprake zijn van overmelding omdat het ministerie vermoedt dat sommige transporteurs meer chauffeurs in een keer hebben geregistreerd terwijl niet zeker is dat zij ook allemaal in Nederland ritten hebben uitgevoerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement