De zelfbenoemde ‘global leader in zero-emissions transportation’, die zijn oprichter Trevor Milton deze zomer opgepakt zag worden op verdenking van het voorliegen van investeerders, heeft vlak voor de kerstdagen een schikking getroffen met de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse toezichthouder op de effectenbeurzen.

Het bedrijf heeft ingestemd met een boete van 125 miljoen dollar, te betalen in vijf delen over een periode van twee jaar. Nikola stelt dat het met de schikking de onderzoeksbevindingen van de SEC ‘noch bekent, noch ontkent’. De toezichthouder, die vindt dat de truckbouwer de markt misleidende informatie heeft verstrekt over zijn technologische vorderingen, noemt de forse boete een duidelijke waarschuwing voor beginnende bedrijven die de markt hopen te bestormen als SPAC. Een SPAC (Special Purpose Acquisition Company) is bij een beursgang aan minder regels gebonden dan een reguliere beursgenoteerde onderneming.

Nikola zeg actie te hebben ondernomen ‘om schadeloosstelling te vragen van de oprichter, Trevor Milton, voor de kosten en schade in verband met onderzoeken door de overheid en regelgevende instanties’.

Elektrische trucks

De belofte om nog in 2021 een e-truck te leveren en te laten zien dat Nikola toch geen schijnvertoning is, is het bedrijf ook nog net nagekomen. Het bedrijf heeft medio december de eerste exemplaren van de eerste batterij-elektrische Nikola Tre geleverd aan TTSI, een Californische wegvervoerder die veel ritten maakt van en naar de havens van Los Angeles en Long Beach. Nikola omschrijft de wagens in kwestie als ‘pilot trucks’, maar allerlei hoogwaardigheidsbekleders, onder wie het Amerikaanse congreslid Nanette Barragán, hadden nog genoeg vertrouwen in Nikola om de ceremoniële overhandiging van de trucks aan het bedrijf bij te wonen.

Een ander Amerikaans transportbedrijf, Heniff Transportation Systems, heeft nu tien Nikola Tre’s besteld en een intentieverklaring ondertekend om in totaal honderd exemplaren aan te schaffen. De levering zou in de eerste helft van komend jaar moeten beginnen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement