‘Laadpalen op eigen terrein kosten logistieke sector 1,7 miljard euro’

Investeringen tot 2030

De logistieke sector moet tot 2030 in totaal 1,7 miljard investeren om het laden van elektrische voertuigen op eigen terrein mogelijk te maken. De kosten zijn opgedeeld in 625 miljoen euro aan eenmalige kosten en 1,1 miljard euro aan onderhoud. De uitgaven aan elektriciteit zijn niet meegerekend.

laadplein, albert heijn, elektrische truck, opladen
Foto: Albert Heijn

Dat blijkt uit berekeningen die de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) heeft laten uitvoeren door Rebel Group en APPM Management Consultants. Het gaat om de directe kosten van de laadinfrastructuur, zoals laadpalen, de bijbehorende netaansluiting en de aanleg daarvan. Wat de transporteurs kwijt zijn aan de elektrische voertuigen zelf is niet meegenomen in het onderzoek.

De kosten zijn berekend op basis van de verwachte laadbehoefte van twaalf veelvoorkomende vlootsamenstellingen. Rebel en APPM gaan ervan uit dat er in 2030 ongeveer 113.000 elektrische bestelvoertuigen en lichte bakwagens zijn en 8.700 zware bakwagens en trucks.

Totale meerkosten

‘Als je kijkt naar de totale meerkosten van elektrisch rijden boven diesel, dan dragen de investeringen in de laadinfrastructuur voor circa 20 tot 30% bij’, zegt Wouter Tettero, hoofdonderzoeker van Rebel Group. ‘Het is daarmee niet de hoogste kostenpost, maar het is wel een substantieel bedrag.’

Elektrische voertuigen zijn een stuk duurder dan dieselbusjes en -trucks. Elektrische bestelbusjes zijn volgens het onderzoek gemiddeld 20.000 tot 30.000 euro duurder dan dieselvarianten. Bij vrachtwagens kan het verschil zelfs oplopen tot 200.000 euro per truck. Die extra kosten zorgen voor het grootste aandeel in de meerprijs van elektrificatie.

Efficiënt gebruik

Rebel en APPM hebben ook berekend wat de investeringskosten voor laadinfrastructuur per kilowattuur zijn,exclusief de stroomprijs. Deze liggen voor de meeste voertuigvloten op 8 tot 13 eurocent per kWh. ‘Maar’, waarschuwen de onderzoekers, ‘als de netcapaciteit niet goed wordt benut, kunnen de kosten voor bedrijven met een kleine vloot oplopen tot 26 eurocent per kWh.’

Een efficiënter gebruik van de netcapaciteit kan de kosten volgens Rebel en APPM drukken. Dat kan bijvoorbeeld door collectieve laadpleinen aan te leggen op bedrijventerreinen. Snelladen jaagt de kosten voor laadinfrastructuur volgens het onderzoek sowieso omhoog.

Oplossingen

De organisaties pleiten voor een onderzoek om erachter te komen in hoeverre de kosten een belemmering zijn voor de overstap naar elektrisch. Volgens het onderzoek komt het grootste gedeelte van de kosten namelijk te liggen bij bedrijven die een kleine vloot hebben.

‘Als de investering onrendabel is, kan gedacht worden aan het uitbreiden van subsidieregelingen voor bijvoorbeeld aanschaf van elektrische vrachtwagens en elektrische bestelbussen of schaalvoordeel via de fiscale regelingen’, schrijven Rebel en APPM. ‘Als de omvang van de investering een probleem vormt, dan kan een investeringsfonds, garantstelling of lening ondernemers ondersteunen.’

Rebel en APPM hebben ook een berekening gemaakt voor 2050. Als het volledige Nederlandse logistieke wagenpark dan zoals gepland uitstootvrij is, zou de sector 13 miljard euro moeten investeren in laadinfrastructuur. De onderzoekers plaatsen daar de kanttekening bij dat deze berekening waarschijnlijk minder nauwkeurig is, gezien er in de tussentijd veel kan veranderen in de kosten en technologie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

‘Laadpalen op eigen terrein kosten logistieke sector 1,7 miljard euro’ | NT

‘Laadpalen op eigen terrein kosten logistieke sector 1,7 miljard euro’

Investeringen tot 2030

De logistieke sector moet tot 2030 in totaal 1,7 miljard investeren om het laden van elektrische voertuigen op eigen terrein mogelijk te maken. De kosten zijn opgedeeld in 625 miljoen euro aan eenmalige kosten en 1,1 miljard euro aan onderhoud. De uitgaven aan elektriciteit zijn niet meegerekend.

laadplein, albert heijn, elektrische truck, opladen
Foto: Albert Heijn

Dat blijkt uit berekeningen die de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) heeft laten uitvoeren door Rebel Group en APPM Management Consultants. Het gaat om de directe kosten van de laadinfrastructuur, zoals laadpalen, de bijbehorende netaansluiting en de aanleg daarvan. Wat de transporteurs kwijt zijn aan de elektrische voertuigen zelf is niet meegenomen in het onderzoek.

De kosten zijn berekend op basis van de verwachte laadbehoefte van twaalf veelvoorkomende vlootsamenstellingen. Rebel en APPM gaan ervan uit dat er in 2030 ongeveer 113.000 elektrische bestelvoertuigen en lichte bakwagens zijn en 8.700 zware bakwagens en trucks.

Totale meerkosten

‘Als je kijkt naar de totale meerkosten van elektrisch rijden boven diesel, dan dragen de investeringen in de laadinfrastructuur voor circa 20 tot 30% bij’, zegt Wouter Tettero, hoofdonderzoeker van Rebel Group. ‘Het is daarmee niet de hoogste kostenpost, maar het is wel een substantieel bedrag.’

Elektrische voertuigen zijn een stuk duurder dan dieselbusjes en -trucks. Elektrische bestelbusjes zijn volgens het onderzoek gemiddeld 20.000 tot 30.000 euro duurder dan dieselvarianten. Bij vrachtwagens kan het verschil zelfs oplopen tot 200.000 euro per truck. Die extra kosten zorgen voor het grootste aandeel in de meerprijs van elektrificatie.

Efficiënt gebruik

Rebel en APPM hebben ook berekend wat de investeringskosten voor laadinfrastructuur per kilowattuur zijn,exclusief de stroomprijs. Deze liggen voor de meeste voertuigvloten op 8 tot 13 eurocent per kWh. ‘Maar’, waarschuwen de onderzoekers, ‘als de netcapaciteit niet goed wordt benut, kunnen de kosten voor bedrijven met een kleine vloot oplopen tot 26 eurocent per kWh.’

Een efficiënter gebruik van de netcapaciteit kan de kosten volgens Rebel en APPM drukken. Dat kan bijvoorbeeld door collectieve laadpleinen aan te leggen op bedrijventerreinen. Snelladen jaagt de kosten voor laadinfrastructuur volgens het onderzoek sowieso omhoog.

Oplossingen

De organisaties pleiten voor een onderzoek om erachter te komen in hoeverre de kosten een belemmering zijn voor de overstap naar elektrisch. Volgens het onderzoek komt het grootste gedeelte van de kosten namelijk te liggen bij bedrijven die een kleine vloot hebben.

‘Als de investering onrendabel is, kan gedacht worden aan het uitbreiden van subsidieregelingen voor bijvoorbeeld aanschaf van elektrische vrachtwagens en elektrische bestelbussen of schaalvoordeel via de fiscale regelingen’, schrijven Rebel en APPM. ‘Als de omvang van de investering een probleem vormt, dan kan een investeringsfonds, garantstelling of lening ondernemers ondersteunen.’

Rebel en APPM hebben ook een berekening gemaakt voor 2050. Als het volledige Nederlandse logistieke wagenpark dan zoals gepland uitstootvrij is, zou de sector 13 miljard euro moeten investeren in laadinfrastructuur. De onderzoekers plaatsen daar de kanttekening bij dat deze berekening waarschijnlijk minder nauwkeurig is, gezien er in de tussentijd veel kan veranderen in de kosten en technologie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement