Schoonzoon Viktor Orban nu grootste aandeelhouder Waberer’s

István Tiborcz

István Tiborcz, de schoonzoon van de Hongaarse premier Viktor Orbán, vergroot zijn belang in Waberer’s tot bijna 50%. Hij koopt de aandelen van de oprichter van de eveneens Hongaarse wegvervoerder, György Wáberer, die daarmee voor de tweede keer een exit maakt.

Foto: Arie n Bucky Photography, Shutterstock

Tiborcz neemt het aandelenpakket ter grootte van 22,9% over van de Waberer’s-naamgever en komt daarmee uit op een belang van 49,6%, zo blijkt uit een bericht van Waberer’s aan investeerders. Hoewel hij daarmee net geen meerderheidsbelang verwerft, is de steenrijke Hongaar nu wel verreweg de grootste aandeelhouder bij de transportreus. Het vastgoedfonds Trevelin heeft een belang van bijna 29% en Waberer’s heeft zelf een klein deel van de aandelen in bezit. De overige 18% wordt verhandeld op de beurs.

Tiborcz gebruikt voor de koop zijn investeringsfonds BDPST Group, waarmee hij tot nu toe vooral actief was als belegger in hotelvastgoed en de bankensector. Sinds de zomer van vorig jaar had hij al een belang in Waberer’s. De Hongaar maakte er geen geheim van dat hij dat aandeel graag wilde uitbreiden.

Onder vuur

Tiborcz lag de afgelopen jaren geregeld onder vuur omdat zijn bedrijven vanwege zijn familieband met premier Orban voordeel zouden hebben bij aanbestedingen en het verkrijgen van EU-subsidies. Ook in Nederland werden hierover Kamervragen gesteld. De Hongaar is daarvoor echter nooit veroordeeld.

Waberer’s maakte enkele uren voor de aankondiging van de koop bekend te investeren in een groot nieuw distributiecentrum bij de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Het bedrijf ontvangt daarvoor een miljoenensubsidie van de Hongaarse overheid.

De koop moet nog worden goedgekeurd door de Hongaarse toezichthouders.

Schoonzoon Viktor Orban nu grootste aandeelhouder Waberer’s | NT

Schoonzoon Viktor Orban nu grootste aandeelhouder Waberer’s

István Tiborcz

István Tiborcz, de schoonzoon van de Hongaarse premier Viktor Orbán, vergroot zijn belang in Waberer’s tot bijna 50%. Hij koopt de aandelen van de oprichter van de eveneens Hongaarse wegvervoerder, György Wáberer, die daarmee voor de tweede keer een exit maakt.

Foto: Arie n Bucky Photography, Shutterstock

Tiborcz neemt het aandelenpakket ter grootte van 22,9% over van de Waberer’s-naamgever en komt daarmee uit op een belang van 49,6%, zo blijkt uit een bericht van Waberer’s aan investeerders. Hoewel hij daarmee net geen meerderheidsbelang verwerft, is de steenrijke Hongaar nu wel verreweg de grootste aandeelhouder bij de transportreus. Het vastgoedfonds Trevelin heeft een belang van bijna 29% en Waberer’s heeft zelf een klein deel van de aandelen in bezit. De overige 18% wordt verhandeld op de beurs.

Tiborcz gebruikt voor de koop zijn investeringsfonds BDPST Group, waarmee hij tot nu toe vooral actief was als belegger in hotelvastgoed en de bankensector. Sinds de zomer van vorig jaar had hij al een belang in Waberer’s. De Hongaar maakte er geen geheim van dat hij dat aandeel graag wilde uitbreiden.

Onder vuur

Tiborcz lag de afgelopen jaren geregeld onder vuur omdat zijn bedrijven vanwege zijn familieband met premier Orban voordeel zouden hebben bij aanbestedingen en het verkrijgen van EU-subsidies. Ook in Nederland werden hierover Kamervragen gesteld. De Hongaar is daarvoor echter nooit veroordeeld.

Waberer’s maakte enkele uren voor de aankondiging van de koop bekend te investeren in een groot nieuw distributiecentrum bij de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Het bedrijf ontvangt daarvoor een miljoenensubsidie van de Hongaarse overheid.

De koop moet nog worden goedgekeurd door de Hongaarse toezichthouders.