Tijdsloten moeten Tiroolse ‘Blockabfertigung’ vervangen

Brennercorridor

Er wordt een tijdslotsysteem opgetuigd dat in plaats moet komen van de Blokafhandeling op de Tiroolse Brennerroute. De regeringen aan de Duitse, Oostenrijkse en Italiaanse kant van de grens zijn het eens geworden over een aanpak.

Foto: Oleg Proskurin / Shutterstock.com

De presidenten van Tirol (Oostenrijk), Beieren (Duitsland) en de Italiaanse provincie Zuid-Tirol hebben een verklaring getekend over de ontwikkeling van een nieuw verkeersmanagementsysteem. Vervoerders kunnen daarbij een slot boeken om op een bepaald tijdstip de Brennercorridor op te mogen. De huidige bloktoelating zou dan komen te vervallen.

De drie partijen verwachten dat de doorstroming door het slotsysteem sterk zal verbeteren. Vrachtwagens hoeven immers niet meer aan te sluiten in de rij om hun beurt af te wachten. Het aantal trucks op de Noord-Zuid-corridor blijft echter ook onder het nieuwe regime beperkt. ‘Overheveling van het vrachtverkeer van de weg naar het spoor is nog steeds ons primaire doel’, zei de Tiroolse president Tirol Anton Mattle na de ondertekening van de verklaring.

Het plan van de drie regionale overheden moet nog wel worden goedgekeurd door de regeringen in Wenen, Rome en Berlijn. Die moeten daarover een internationaal verdrag sluiten. Partijen verwachten dat de eerste gesprekken daarover nog voor de zomer gevoerd zullen worden.

Druk opvoeren

Mattle: ‘Met het initiatief van vandaag voeren we de druk op de nationale regeringen op. We willen een beleidsmaatregel die rekening houdt met de capaciteitsbeperkingen van de Brennercorridor. Dit systeem doet recht aan de veiligheid, de gezondheid van onze inwoners en een betere planning voor het goederenvervoer.’

Tirol voert al ruim 15 jaar een actief anti-transitbeleid. De deelstaat kwam in 2017 met de omstreden Blockabfertigung om de verkeersdrukte op de snelweg A12 in te perken. Daarbij worden vrachtwagens mondjesmaat toegelaten tot het traject. Volgens de Tirolers is dat nodig om de bereikbaarheid op peil te houden en de milieudruk te verminderen.

De maatregel leidt echter tot grote ergernis bij vervoerders op de route vanwege de vele files, soms tot zeventig kilometer lang. De grensregio in Duitsland zag bovendien een sterke toename van het sluipverkeer doordat transporteurs de blokafhandeling proberen te ontlopen via alternatieve routes.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Tijdsloten moeten Tiroolse ‘Blockabfertigung’ vervangen | NT

Tijdsloten moeten Tiroolse ‘Blockabfertigung’ vervangen

Brennercorridor

Er wordt een tijdslotsysteem opgetuigd dat in plaats moet komen van de Blokafhandeling op de Tiroolse Brennerroute. De regeringen aan de Duitse, Oostenrijkse en Italiaanse kant van de grens zijn het eens geworden over een aanpak.

Foto: Oleg Proskurin / Shutterstock.com

De presidenten van Tirol (Oostenrijk), Beieren (Duitsland) en de Italiaanse provincie Zuid-Tirol hebben een verklaring getekend over de ontwikkeling van een nieuw verkeersmanagementsysteem. Vervoerders kunnen daarbij een slot boeken om op een bepaald tijdstip de Brennercorridor op te mogen. De huidige bloktoelating zou dan komen te vervallen.

De drie partijen verwachten dat de doorstroming door het slotsysteem sterk zal verbeteren. Vrachtwagens hoeven immers niet meer aan te sluiten in de rij om hun beurt af te wachten. Het aantal trucks op de Noord-Zuid-corridor blijft echter ook onder het nieuwe regime beperkt. ‘Overheveling van het vrachtverkeer van de weg naar het spoor is nog steeds ons primaire doel’, zei de Tiroolse president Tirol Anton Mattle na de ondertekening van de verklaring.

Het plan van de drie regionale overheden moet nog wel worden goedgekeurd door de regeringen in Wenen, Rome en Berlijn. Die moeten daarover een internationaal verdrag sluiten. Partijen verwachten dat de eerste gesprekken daarover nog voor de zomer gevoerd zullen worden.

Druk opvoeren

Mattle: ‘Met het initiatief van vandaag voeren we de druk op de nationale regeringen op. We willen een beleidsmaatregel die rekening houdt met de capaciteitsbeperkingen van de Brennercorridor. Dit systeem doet recht aan de veiligheid, de gezondheid van onze inwoners en een betere planning voor het goederenvervoer.’

Tirol voert al ruim 15 jaar een actief anti-transitbeleid. De deelstaat kwam in 2017 met de omstreden Blockabfertigung om de verkeersdrukte op de snelweg A12 in te perken. Daarbij worden vrachtwagens mondjesmaat toegelaten tot het traject. Volgens de Tirolers is dat nodig om de bereikbaarheid op peil te houden en de milieudruk te verminderen.

De maatregel leidt echter tot grote ergernis bij vervoerders op de route vanwege de vele files, soms tot zeventig kilometer lang. De grensregio in Duitsland zag bovendien een sterke toename van het sluipverkeer doordat transporteurs de blokafhandeling proberen te ontlopen via alternatieve routes.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement