Yellow stuurt sinds het faillissement aan op een zogenoemde ‘debtor in possession financing’, een constructie uit het Amerikaanse faillisementsrecht waarbij de management de controle over het vermogen en de bedrijfsvoering houdt om zelf met een reorganisatievoorstel te komen.

Volgens de Financial Times hebben zich al verschillende beleggers gemeld die schulden van Yellow willen verlengen of overnemen, met als doel om uiteindelijk te verdienen aan de verkoop van het vastgoed en wagenpark van het concern. Volgens Amerikaanse media hebben die een waarde van ruim 1,1 miljard dollar.

Zo kocht hedgefonds Citadel een schuld van 142 miljoen dollar over van een andere belegger, Apollo. Verder is er nog MFN Partners, dat rondom de neergang van Yellow 42% van de aandelen in het bedrijf wist te vergaren. MFN probeert niet alleen een slaatje te slaan uit de verkoop van assets, maar lijkt ook een strategisch belang te hebben. De belegger heeft namelijk ook forse belangen in concurrenten XPO en Estes Express Lines.

Tarieven

Als het concurrenten van Yellow inderdaad lukt om de bezittingen en activiteiten van de failliete vervoerder deels of helemaal over te nemen, kan dat volgens transportanalist Transport Intelligence een ‘significant’ effect hebben op de Amerikaanse groupagemarkt. Analisten verwachten tot nu toe dat de vervoerscapaciteit van Yellow uit de markt zou verdwijnen, waardoor de tarieven fors zouden stijgen. Dat effect zou dus wel eens tegen kunnen vallen.

Yellow vroeg eerder deze maand faillissement aan. Het concern, met een jaaromzet van ruim 5 miljard dollar, telde tot dat moment 30.000 werknemers en gold met een wagenpark van 14.000 trucks en 43.000 trailers als vijfde grootste wegvervoerder in de VS.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement