In België en Duitsland blijft de stijging in de kostenindexen op een onveranderd hoog niveau. Zo meldde de Duitse logistiekkoepel DSLV deze week dat de kosten in het groupagevervoer in de eerste helft van dit jaar met 11,3% zijn gestegen.

De DSLV wijst op de kosten voor personeel (+11,4%) en onder meer ruimte- en energiekosten voor logistiek vastgoed (+22,6%) als belangrijkste oorzaak voor de groei. Daarentegen zijn de brandstofkosten in het Duitse vervoer met ruim 10% gedaald. Zonder deze ontwikkeling zou de index met 14,8% zijn gestegen, aldus de vereniging.

Het is volgens de DSLV de derde meting op rij waarbij groei met dubbele cijfers werd genoteerd. Over de afgelopen twee jaar kwam de stijging daardoor uit op bijna 23%, blijkt uit de cijfers.

Vergelijkbare cijfers worden gemeld door Instituut wegtransport en logistiek België (ITLB). Sinds januari 2022 tekende de organisatie een kostengroei op van 20,3%. Het afgelopen jaar vlakte de stijging in België echter wat af, waardoor in september2023 de kosten nog altijd 7% hoger uitkwamen dan een jaar eerder.

Faillisementen

Toch leiden de hogere kosten in België inmiddels tot steeds grotere problemen voor transporteurs. Door de afnemende vraag naar transport dalen de tarieven en zou het moeilijker zijn om de almaar stijgende uitgaven door te berekenen aan klanten. Dat is mede de oorzaak van de golf van faillissementen die nu door het Belgische wegtransport gaat, stellen brancheorganisaties. In het tweede kwartaal telde het ITLB 81 bedrijven die kopje onder gingen, het hoogste aantal in tien jaar.

Ook in Duitsland wordt gewaarschuwd voor moeilijke tijden voor transportondernemers. Vooral de aankomende verhoging van de Maut leidt tot zorgen. Die zal in december voor Euro-6-trucks met 83% stijgen en het transportetwerk Elvis heeft becijferd dat daardoor het kostenniveau in het Duitse wegvervoer in één klap met 12% omhoog gaat, ‘terwijl de aanhoudend stijgende materiaal- en personeelskosten het bedrijven al moeilijk maken om zaken te doen’.

In Nederland komt Panteia begin volgende maand met nieuwe prognoses voor het kostenniveau in het wegvervoer. Een jaar geleden voorspelde het onderzoeksbureau een stijging van 8% tot ruim 11%, exclusief de oplopende brandstofkosten. Ook in België komt het ITLB gewoonlijk in het najaar met nieuwe prognoses.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement