De subtop (plaats 11 tot en met 20) voegt aan dat marktaandeel slechts zo’n 3% toe, aldus de Britse onderzoekers. De gegevens laten volgens TI zien dat het Europees wegvervoer nog steeds enorm is gefragmenteerd ondanks de consolidatieslag van de laatste jaren onder de grote expediteurs.

Veel eenpitters

Volgens statistiekbureau Eurostat bestaan de meeste van de ongeveer 570.000 wegvervoerders in de EU uit zogeheten eenpitters en valt slechts 20% van de bedrijven in de categorie middelgroot tot groot. In de top domineren hoofdzakelijk Duitse expeditiebedrijven. Marktleider is daarbij vreemd genoeg een dochter van het Duitse spoorbedrijf Deutsche Bahn: DB Schenker met een marktaandeel van 1,7%.

DHL Freight volgt op enige afstand met een marktaandeel van 1,2%, gevolgd door het Duitse familiebedrijf Dachser en het Deense DSV met ieder iets meer dan 1% van de markt. Het Zwitserse K+N maakt de top 5 compleet met een marktaandeel van 0,9%, aldus TI.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement