Hoge Raad: Deliveroo moet zich aan cao beroepsgoederenvervoer houden

uitspraak

De Hoge Raad heeft vrijdag geoordeeld dat Deliveroo-bezorgers onder de cao beroepsgoederenvervoer vallen. Ook moet het maaltijdbezorgbedrijf, dat sinds november 2022 niet meer actief is in Nederland, met terugwerkende kracht pensioenpremies afdragen.

deliveroo
Foto: Deliveroo

Deliveroo ging na het hoger beroep in december 2021 in cassatie bij de Hoge Raad en vond onder meer dat het bezorgen van maaltijden per fiets niet onder de noemer ‘vervoer van goederen over de weg’ zou moeten vallen. De rechter oordeelde van wel en vindt dat de kernactiviteit van het van oorsprong Britse bedrijf het bezorgen van maaltijden is.

Vakbond FNV, die betrokken is bij de juridische strijd, vindt het een uitspraak met verstrekkende gevolgen. FNV-bestuurder Anja Dijkman: “Werknemers vallen onder een cao met een vast uurloon, toeslagen en vakantiegeld en hun loon wordt doorbetaald tijdens wachttijd, ziekte en vrije dagen. Deliveroo mag dan uit Nederland vertrokken zijn, deze uitspraak geldt ook voor andere platformbedrijven, zoals Uber Eats die denken over de ruggen van de bezorgers hun winst op te kunnen pompen.”

De uitspraak van de hoogste rechter betekent dat de uitspraken van rechtbank en hof nu definitief zijn. De hoogste rechter oordeelde in een andere zaak in maart al dat bezorgers van Deliveroo werknemers zijn en geen zelfstandigen.

In 2019 kwam de zaak voor het eerst voor de rechter. Vakbond FNV kreeg toen al gelijk over de cao-kwestie. De vakbond heeft rechtszaken aangespannen tegen meerdere bedrijven uit de zogeheten platformeconomie, waarbij werkenden vaak als zzp’ers klussen verrichten en daardoor minder rechten hebben.

Hoge Raad: Deliveroo moet zich aan cao beroepsgoederenvervoer houden | NT

Hoge Raad: Deliveroo moet zich aan cao beroepsgoederenvervoer houden

uitspraak

De Hoge Raad heeft vrijdag geoordeeld dat Deliveroo-bezorgers onder de cao beroepsgoederenvervoer vallen. Ook moet het maaltijdbezorgbedrijf, dat sinds november 2022 niet meer actief is in Nederland, met terugwerkende kracht pensioenpremies afdragen.

deliveroo
Foto: Deliveroo

Deliveroo ging na het hoger beroep in december 2021 in cassatie bij de Hoge Raad en vond onder meer dat het bezorgen van maaltijden per fiets niet onder de noemer ‘vervoer van goederen over de weg’ zou moeten vallen. De rechter oordeelde van wel en vindt dat de kernactiviteit van het van oorsprong Britse bedrijf het bezorgen van maaltijden is.

Vakbond FNV, die betrokken is bij de juridische strijd, vindt het een uitspraak met verstrekkende gevolgen. FNV-bestuurder Anja Dijkman: “Werknemers vallen onder een cao met een vast uurloon, toeslagen en vakantiegeld en hun loon wordt doorbetaald tijdens wachttijd, ziekte en vrije dagen. Deliveroo mag dan uit Nederland vertrokken zijn, deze uitspraak geldt ook voor andere platformbedrijven, zoals Uber Eats die denken over de ruggen van de bezorgers hun winst op te kunnen pompen.”

De uitspraak van de hoogste rechter betekent dat de uitspraken van rechtbank en hof nu definitief zijn. De hoogste rechter oordeelde in een andere zaak in maart al dat bezorgers van Deliveroo werknemers zijn en geen zelfstandigen.

In 2019 kwam de zaak voor het eerst voor de rechter. Vakbond FNV kreeg toen al gelijk over de cao-kwestie. De vakbond heeft rechtszaken aangespannen tegen meerdere bedrijven uit de zogeheten platformeconomie, waarbij werkenden vaak als zzp’ers klussen verrichten en daardoor minder rechten hebben.