Europarlement tegen keuze voor van het Loran C-radiosysteem

STRAATBURG – Het Europees Parlement is het niet eens met de Europese Commissie, die in een beschikking wil laten vastleggen dat het Loran C- radionavigatiesysteem voorlopig communautair moet worden ingevoerd ter wille van de veiligheid op zee en ter bescherming van het zeemilieu. Dit vereist volgens het parlement te hoge investeringen van het bedrijfsleven, zoveel temeer nu grondstations uit de tijd raken en er op middellange termijn zal worden overgeschakeld op radionavigatie

“Als advertentiebrochure is de toelichting, waarin de Europese Commissie de voorgestelde beschikking rechtvaardigt, zeer geslaagd,” aldus de rapporteur van advies. “Als verplichting tot politiek optreden met gevolgen voor een groot aantal zeelieden, hun werk en hun veiligheid, verdient het document helaas niet dezelfde lof.”
Uit de huidige navigatiestelsels via grondstations, namelijk Omega, Decca en Loran C, kiest de Commissie voor het laatste stelsel, onder meer omdat de kustwacht van de Verenigde Staten dit type afstoot en aan geinteresseerde landen ter beschikking stelt.
Zoals in het debat duidelijk naar voren kwam, zullen over enkele jaren satellietsystemen op grote schaal beschikbaar zijn. Het gebruik van satellieten neemt momenteel snel toe, zodra toegang tot een dergelijk systeem mogelijk is.
Deze systemen bieden een weergaloze nauwkeurigheid in de gegevens, die onafhankelijk is van weersomstandigheden en door geen enkel op grondstations gebaseerd systeem kan worden geevenaard.
Over het nut van grote investeringen in tussentijdse verbeteringen behoeft weliswaar geen twijfel te bestaan, maar niettemin moet voor een voorzichtige aanpak worden gekozen, waarbij de te investeren bedragen dienen te worden gelateerd aan de werkelijke behoeften van alle gebruikers, vindt het Europese Parlement.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Europarlement tegen keuze voor van het Loran C-radiosysteem | NT

Europarlement tegen keuze voor van het Loran C-radiosysteem

STRAATBURG – Het Europees Parlement is het niet eens met de Europese Commissie, die in een beschikking wil laten vastleggen dat het Loran C- radionavigatiesysteem voorlopig communautair moet worden ingevoerd ter wille van de veiligheid op zee en ter bescherming van het zeemilieu. Dit vereist volgens het parlement te hoge investeringen van het bedrijfsleven, zoveel temeer nu grondstations uit de tijd raken en er op middellange termijn zal worden overgeschakeld op radionavigatie

“Als advertentiebrochure is de toelichting, waarin de Europese Commissie de voorgestelde beschikking rechtvaardigt, zeer geslaagd,” aldus de rapporteur van advies. “Als verplichting tot politiek optreden met gevolgen voor een groot aantal zeelieden, hun werk en hun veiligheid, verdient het document helaas niet dezelfde lof.”
Uit de huidige navigatiestelsels via grondstations, namelijk Omega, Decca en Loran C, kiest de Commissie voor het laatste stelsel, onder meer omdat de kustwacht van de Verenigde Staten dit type afstoot en aan geinteresseerde landen ter beschikking stelt.
Zoals in het debat duidelijk naar voren kwam, zullen over enkele jaren satellietsystemen op grote schaal beschikbaar zijn. Het gebruik van satellieten neemt momenteel snel toe, zodra toegang tot een dergelijk systeem mogelijk is.
Deze systemen bieden een weergaloze nauwkeurigheid in de gegevens, die onafhankelijk is van weersomstandigheden en door geen enkel op grondstations gebaseerd systeem kan worden geevenaard.
Over het nut van grote investeringen in tussentijdse verbeteringen behoeft weliswaar geen twijfel te bestaan, maar niettemin moet voor een voorzichtige aanpak worden gekozen, waarbij de te investeren bedragen dienen te worden gelateerd aan de werkelijke behoeften van alle gebruikers, vindt het Europese Parlement.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement