Deze voordracht moet nog wel worden bekrachtigd door de Algemene Ledenvergadering, die op 16 november bijeen komt. Het bestuur denkt met Schrijer het gezochte ‘schaap met vijf poten’ gevonden te hebben en roemt zijn ‘uitgebreide bestuurlijke ervaring, netwerk en een succesvol track record als het gaat om het verenigen van mensen en partijen met een grote diversiteit aan belangen’.

De PvdA’er is sinds mei 2013 burgemeester van Zwijndrecht, maar leek eerder voorbestemd voor een grote politieke toekomst in Den Haag. Hij was lijsttrekker van de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 in Rotterdam en werd vervolgens loco-burgemeester en wethouder voor Werk en Sociale Zaken. Een jaar later stapte hij echter op na een hooglopend conflict met partijgenoten over het armoedebeleid en verliet hij de Rotterdamse gemeentepolitiek.