Binnenvaart mag in Rotterdam voortaan ‘gemengd afmeren’ 

kegelschepen

Binnenvaartschepen met gevaarlijke lading mogen in de haven van Rotterdam binnenkort aanmeren naast schepen met ongevaarlijke lading. Voor het gemengde afmeren zijn vanaf half januari zo’n vijftig ligplaatsen beschikbaar.

Foto: Havenbedrijf Rotterdam, Dick Sellenraad

Om zichtbaar te maken dat een binnenvaartschip met een gevaarlijke lading vaart, worden er een of twee omgekeerde blauwe kegels op het dek getoond. Kegelschepen moeten vanwege de veiligheid normaal gezien aanmeren op plaatsen waar ze ook snel weer losgemaakt kunnen worden van de wal. In Rotterdam mogen de kegelschepen voortaan ook naast schepen zonder gevaarlijke lading aanmeren.

Het Havenbedrijf laat het gemengd afmeren al anderhalf jaar toe vanuit een pilot, vanwege het tekort aan ligplaatsen voor de binnenvaart. Vanaf half januari wordt het gemengd afmeren officieel toegestaan. Het Havenbedrijf loopt met het toestaan van aanmeren vooruit op een aanpassing van het Binnenvaartpolitiereglement (BPR) die in 2023-2024 van kracht moet worden.

Vanwege de veiligheid mogen niet alle binnenvaartschepen gemengd afmeren en mogen ook bepaalde activiteiten niet plaatsvinden – zoals roken en open vuur, werkzaamheden die vonkvorming kunnen veroorzaken of bunkeren van lng of methanol.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Binnenvaart mag in Rotterdam voortaan ‘gemengd afmeren’ | NT

Binnenvaart mag in Rotterdam voortaan ‘gemengd afmeren’ 

kegelschepen

Binnenvaartschepen met gevaarlijke lading mogen in de haven van Rotterdam binnenkort aanmeren naast schepen met ongevaarlijke lading. Voor het gemengde afmeren zijn vanaf half januari zo’n vijftig ligplaatsen beschikbaar.

Foto: Havenbedrijf Rotterdam, Dick Sellenraad

Om zichtbaar te maken dat een binnenvaartschip met een gevaarlijke lading vaart, worden er een of twee omgekeerde blauwe kegels op het dek getoond. Kegelschepen moeten vanwege de veiligheid normaal gezien aanmeren op plaatsen waar ze ook snel weer losgemaakt kunnen worden van de wal. In Rotterdam mogen de kegelschepen voortaan ook naast schepen zonder gevaarlijke lading aanmeren.

Het Havenbedrijf laat het gemengd afmeren al anderhalf jaar toe vanuit een pilot, vanwege het tekort aan ligplaatsen voor de binnenvaart. Vanaf half januari wordt het gemengd afmeren officieel toegestaan. Het Havenbedrijf loopt met het toestaan van aanmeren vooruit op een aanpassing van het Binnenvaartpolitiereglement (BPR) die in 2023-2024 van kracht moet worden.

Vanwege de veiligheid mogen niet alle binnenvaartschepen gemengd afmeren en mogen ook bepaalde activiteiten niet plaatsvinden – zoals roken en open vuur, werkzaamheden die vonkvorming kunnen veroorzaken of bunkeren van lng of methanol.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement