De ligplaatsproblematiek in Zeeland speelt al langere tijd. Onderzoeksbureau Panteia concludeerde eerder dit jaar dat met name het sluiten van plaatsen in Vlissingen de kern van het probleem is, evenals slecht onderhoud aan steigers op andere plaatsen. De provincie naar aanleiding van het rapport actief op zoek naar nieuwe ligplaatsen en geld te steken in kaderenovatie. Het meldpunt moet eveneens bijdragen aan het oplossen van het tekort.

De provincie onderschrijft het belang van de binnenvaartsector voor het goederenvervoer in Zeeland. Meer dan de helft van alle goederen die van en naar de provincie worden vervoerd, gaan per binnenvaartschip.

De provincie is voornemens binnengekomen meldingen te bespreken met de eigenaren en beheerders van ligplaatsen. Andere actiepunten zijn kijken naar een aansluiting op het landelijke informatiesysteem over ligplaatsen (het BLIS) en de oprichting van een ‘kennis- en innovatienetwerk’ waarin brancheorganisaties, havenbedrijven en havenbeheerders vertegenwoordigd zijn.

North Sea Port ziet vooral ‘just in time’ varen als oplossing voor het ligplaatsentekort in de provincie.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement