Basf neemt chemicaliëntanker in gebruik voor extreem laagwater

Stolt Ludwigshafen

Chemieconcern Basf heeft een binnenvaartschip in de vaart genomen dat ook bij laagwater nog een hoge laadcapaciteit heeft. De ‘Stolt Ludwigshafen’ heeft een geringe diepgang en kan zelfs bij extreem laagwater zoals in 2018 nog lading vervoeren over de Rijn.

Foto: Basf

Met afmetingen van 135 meter bij 17,5 meter is het schip aanzienlijk groter dan de reguliere binnenvaartschepen op de Rijn. Naar opgave van de bouwers is de transportcapaciteit bij middellaag water ongeveer 2.500 ton, wat twee keer zo veel is als conventionele schepen. De maximale laadcapaciteit van de ‘Stolt Ludwigshafen’ is 5.100 ton. De tanker werd eind mei gedoopt en al enige weken voor Basf in de vaart.

Bij Basf komt zo’n 40% van de lading via het water. In het verleden heeft het waterpeil geleid tot tijdelijke productiestops. Dat moet met dit schip worden voorkomen.

Het schip is het resultaat van een samenwerking tussen onder meer Basf, Stolt Tankers en Mercurius Shipping Group. Het laagwater van 2018 was voor het chemieconcern aanleiding om het schip te gaan bouwen. Basf werd in deze zomer hard geraakt door de extreem lage waterstand van de Rijn, wat de Duitse chemiereus toen meer dan honderd miljoen euro kostte. Basf-directeur Uwe Liebelt noemt de ‘Stolt Ludwigshafen’ een ‘een uitstekend voorbeeld voor het veiligstellen van Europa als concurrerende industrielocatie door technologische voorsprong.’

Ook in de zomer van 2022 leidde de droogte tot problemen voor vrachtschepen op de Rijn. Sommige dagen kon ongeveer de helft van het volume worden vervoerd. Op de Bovenrijn konden grotere schepen vanwege hun gebruikelijke diepgang op bepaalde plaatsen niet varen.

De bouw van de tanker heeft zo’n twee jaar in beslag genomen. De romp is gemaakt door Mercurius in Yangzhou, China, in opdracht van Stolt Tankers. Deze werd vervolgens vervoerd naar Rotterdam om de afbouw van het schip te voltooien.

Elektromotoren

Om de laadcapaciteit bij lage waterstanden hoog te houden heeft de romp een hydrodynamisch geoptimaliseerde, lichtgewicht romp en een speciaal voortstuwingssysteem. Het knelpunt bij laagwater op de Rijn ligt bij Kaub. De tanker kan hier zelfs bij een peil van 30 centimeter, wat overeenkomt met een diepte van 1,6 meter nog met een 800 ton lading varen.

Het schip wordt aangedreven door drie elektromotoren, nu nog gevoed door Stage-V dieselgeneratoren met nabehandeling van de uitlaatgassen. Op termijn kan het schip worden aangepast om te varen op methanol of waterstof.

Als de pegel bij Kaub op 30 centimeter staat, kan ‘Stolt Ludwigshafen’ nog met 800 ton lading varen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Basf neemt chemicaliëntanker in gebruik voor extreem laagwater | NT

Basf neemt chemicaliëntanker in gebruik voor extreem laagwater

Stolt Ludwigshafen

Chemieconcern Basf heeft een binnenvaartschip in de vaart genomen dat ook bij laagwater nog een hoge laadcapaciteit heeft. De ‘Stolt Ludwigshafen’ heeft een geringe diepgang en kan zelfs bij extreem laagwater zoals in 2018 nog lading vervoeren over de Rijn.

Foto: Basf

Met afmetingen van 135 meter bij 17,5 meter is het schip aanzienlijk groter dan de reguliere binnenvaartschepen op de Rijn. Naar opgave van de bouwers is de transportcapaciteit bij middellaag water ongeveer 2.500 ton, wat twee keer zo veel is als conventionele schepen. De maximale laadcapaciteit van de ‘Stolt Ludwigshafen’ is 5.100 ton. De tanker werd eind mei gedoopt en al enige weken voor Basf in de vaart.

Bij Basf komt zo’n 40% van de lading via het water. In het verleden heeft het waterpeil geleid tot tijdelijke productiestops. Dat moet met dit schip worden voorkomen.

Het schip is het resultaat van een samenwerking tussen onder meer Basf, Stolt Tankers en Mercurius Shipping Group. Het laagwater van 2018 was voor het chemieconcern aanleiding om het schip te gaan bouwen. Basf werd in deze zomer hard geraakt door de extreem lage waterstand van de Rijn, wat de Duitse chemiereus toen meer dan honderd miljoen euro kostte. Basf-directeur Uwe Liebelt noemt de ‘Stolt Ludwigshafen’ een ‘een uitstekend voorbeeld voor het veiligstellen van Europa als concurrerende industrielocatie door technologische voorsprong.’

Ook in de zomer van 2022 leidde de droogte tot problemen voor vrachtschepen op de Rijn. Sommige dagen kon ongeveer de helft van het volume worden vervoerd. Op de Bovenrijn konden grotere schepen vanwege hun gebruikelijke diepgang op bepaalde plaatsen niet varen.

De bouw van de tanker heeft zo’n twee jaar in beslag genomen. De romp is gemaakt door Mercurius in Yangzhou, China, in opdracht van Stolt Tankers. Deze werd vervolgens vervoerd naar Rotterdam om de afbouw van het schip te voltooien.

Elektromotoren

Om de laadcapaciteit bij lage waterstanden hoog te houden heeft de romp een hydrodynamisch geoptimaliseerde, lichtgewicht romp en een speciaal voortstuwingssysteem. Het knelpunt bij laagwater op de Rijn ligt bij Kaub. De tanker kan hier zelfs bij een peil van 30 centimeter, wat overeenkomt met een diepte van 1,6 meter nog met een 800 ton lading varen.

Het schip wordt aangedreven door drie elektromotoren, nu nog gevoed door Stage-V dieselgeneratoren met nabehandeling van de uitlaatgassen. Op termijn kan het schip worden aangepast om te varen op methanol of waterstof.

Als de pegel bij Kaub op 30 centimeter staat, kan ‘Stolt Ludwigshafen’ nog met 800 ton lading varen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement