Russische boycot raakt 0,1% export

De Russische boycot van agrarische producten raakt in directe zin slechts 0,1% van de Nederlandse goederenexport.

Wel gaat het voornamelijk om uitvoer van eigen makelij waar in Nederland relatief veel aan wordt verdiend. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

De goederen waarvoor het importverbod geldt, hadden in 2013 een waarde van 527 miljoen euro, 0,1% van de totale export vorig jaar. Van dit bedrag heeft de helft (257 miljoen euro) betrekking op zuivelproducten.

Volgens het CBS worden Litouwen, Polen, Nederland, Duitsland en Spanje in euro’s het meest geraakt door de maatregelen. Wordt gekeken naar de omvang van de eigen export, dan wordt Litouwen met afstand het hardst getroffen. De boycot treft in directe zin ongeveer 3,5% van de uitvoer van dat land.

De berekeningen hebben alleen betrekking op de directe handel met Rusland. Ondernemersorganisatie VNO-NCW wees er eerder deze week op dat de werkelijke schade van de boycot veel hoger is dan uit dit soort statistieken naar voren komt. Er worden namelijk ook goederen indirect, bijvoorbeeld via groothandels in Polen, naar Rusland vervoerd. Daarnaast zorgt het wegvallen van de handel met Rusland voor een groot overaanbod op de markt, met enorme prijsdalingen tot gevolg. Deze ‘prijsderving’ kan volgens VNO-NCW voor vele miljarden euro’s aan extra schade zorgen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Russische boycot raakt 0,1% export | NT

Russische boycot raakt 0,1% export

De Russische boycot van agrarische producten raakt in directe zin slechts 0,1% van de Nederlandse goederenexport.

Wel gaat het voornamelijk om uitvoer van eigen makelij waar in Nederland relatief veel aan wordt verdiend. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

De goederen waarvoor het importverbod geldt, hadden in 2013 een waarde van 527 miljoen euro, 0,1% van de totale export vorig jaar. Van dit bedrag heeft de helft (257 miljoen euro) betrekking op zuivelproducten.

Volgens het CBS worden Litouwen, Polen, Nederland, Duitsland en Spanje in euro’s het meest geraakt door de maatregelen. Wordt gekeken naar de omvang van de eigen export, dan wordt Litouwen met afstand het hardst getroffen. De boycot treft in directe zin ongeveer 3,5% van de uitvoer van dat land.

De berekeningen hebben alleen betrekking op de directe handel met Rusland. Ondernemersorganisatie VNO-NCW wees er eerder deze week op dat de werkelijke schade van de boycot veel hoger is dan uit dit soort statistieken naar voren komt. Er worden namelijk ook goederen indirect, bijvoorbeeld via groothandels in Polen, naar Rusland vervoerd. Daarnaast zorgt het wegvallen van de handel met Rusland voor een groot overaanbod op de markt, met enorme prijsdalingen tot gevolg. Deze ‘prijsderving’ kan volgens VNO-NCW voor vele miljarden euro’s aan extra schade zorgen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement