Dat Mammoet en het Britse ALE in overleg waren voor een overname was al bekend. Nu is er dus een overeenkomst gesloten. Financiële details zijn niet meegedeeld. Tot de goedkeuring binnen is van de bevoegde toezichthouders blijven beide bedrijven als concurrenten opereren. ING adviseerde de Nederlanders bij de overname.

Mammoet verwacht door de overname van sectorgenoot ALE diverse synergievoordelen te behalen. Beide bedrijven zijn wereldwijd actief, op alle continenten. Daardoor kunnen personeel en materieel sneller worden verplaatst. Tevens zijn beide hijsspecialisten, naar eigen zeggen, voorloper op het gebied van technische innovaties.

Zware ladingen

Mammoet is wereldwijd marktleider in het heffen en transporteren van zware ladingen. Het richt zich daarbij onder andere op de petrochemische industrie, de offshore-sector en de markt voor duurzame energie. Er werken zo’n 4600 personeelsleden en het bedrijf heeft een omzet van ongeveer een miljard euro per jaar. Het bedrijf is onderdeel van SHV Holdings, van de familie Fentener van Vlissingen.

ALE is een stuk kleiner, met een werknemersbestand van 1500 man. De jaarlijkse omzet ligt iets boven de tweehonderd miljoen euro. Door de overname vergroot Mammoet de afstand tot de nummer twee in de wereldwijde heavylift-markt: het Belgische Sarens.

Mammoet verwierf in 2001 wereldfaam met de berging van de Russische kernonderzeeër ‘Koersk’. Het bedrijf was toen net overgenomen door Frans van Seumeren, de huidige eigenaar van voetbalclub FC Utrecht. In 2006 verkocht hij driekwart van de aandelen aan het bedrijf van de Fenteners van Vlissingen en in 2011 de resterende 25%.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement