Economie iets sterker gegroeid, recessie voorbij

op jaarbasis nog wel krimp

De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar iets sterker gegroeid dan eerder werd gedacht. Volgens een nieuw cijfer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedroeg de groei 0,4 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Eerder werd een plus van 0,3 procent gemeld door het statistiekbureau.

Magazijn distributiecentrum algemeen
Foto: Shutterstock, Gorodenkoff

Met die groei kwam de Nederlandse economie ook uit een recessie, want in de voorgaande drie kwartalen was nog sprake van krimp. Het CBS zegt dat het economisch herstel in het afgelopen kwartaal vooral is te danken aan een hogere consumptie door huishoudens.

Het CBS had eerder al gezegd dat de economie steun krijgt van de verbeterde koopkracht van huishoudens en de sterke arbeidsmarkt. Door de hogere lonen en gedaalde inflatie hebben huishoudens meer geld om te besteden aan bijvoorbeeld kleding, uitstapjes en vakanties.

In vergelijking met een jaar eerder was er echter wel sprake van krimp van de economie. Op jaarbasis ging het om een min van 0,4 procent. Dat is dan wel weer iets minder sterk dan de neergang van 0,5 procent die eerder door het CBS was gemeld.

Het statistiekbureau stelde verder de banengroei in het vierde kwartaal opwaarts bij. Volgens de tweede berekening steeg het aantal banen van werknemers en zelfstandigen met 56.000 ten opzichte van het derde kwartaal. De eerste berekening kwam uit op een stijging van 45.000 banen.

Over heel 2023 is de economie met 0,1 procent vooruit gegaan. Dat cijfer bleef onveranderd in de nieuwe raming. Daarmee was wel sprake van een duidelijke afzwakking van de groei in vergelijking met 2021 en 2022 toen de economie nog fors herstel van de coronacrisis liet zien.

Economie iets sterker gegroeid, recessie voorbij | NT

Economie iets sterker gegroeid, recessie voorbij

op jaarbasis nog wel krimp

De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar iets sterker gegroeid dan eerder werd gedacht. Volgens een nieuw cijfer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedroeg de groei 0,4 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Eerder werd een plus van 0,3 procent gemeld door het statistiekbureau.

Magazijn distributiecentrum algemeen
Foto: Shutterstock, Gorodenkoff

Met die groei kwam de Nederlandse economie ook uit een recessie, want in de voorgaande drie kwartalen was nog sprake van krimp. Het CBS zegt dat het economisch herstel in het afgelopen kwartaal vooral is te danken aan een hogere consumptie door huishoudens.

Het CBS had eerder al gezegd dat de economie steun krijgt van de verbeterde koopkracht van huishoudens en de sterke arbeidsmarkt. Door de hogere lonen en gedaalde inflatie hebben huishoudens meer geld om te besteden aan bijvoorbeeld kleding, uitstapjes en vakanties.

In vergelijking met een jaar eerder was er echter wel sprake van krimp van de economie. Op jaarbasis ging het om een min van 0,4 procent. Dat is dan wel weer iets minder sterk dan de neergang van 0,5 procent die eerder door het CBS was gemeld.

Het statistiekbureau stelde verder de banengroei in het vierde kwartaal opwaarts bij. Volgens de tweede berekening steeg het aantal banen van werknemers en zelfstandigen met 56.000 ten opzichte van het derde kwartaal. De eerste berekening kwam uit op een stijging van 45.000 banen.

Over heel 2023 is de economie met 0,1 procent vooruit gegaan. Dat cijfer bleef onveranderd in de nieuwe raming. Daarmee was wel sprake van een duidelijke afzwakking van de groei in vergelijking met 2021 en 2022 toen de economie nog fors herstel van de coronacrisis liet zien.