Bedrijven investeerden 3,4 procent minder in januari

CBS

Bedrijven hebben in de maand januari 3,4 procent minder geïnvesteerd dan dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er is vooral minder geld uitgegeven aan gebouwen en vliegtuigen, terwijl er juist meer werd geïnvesteerd in personenauto’s en machines.De maand daarvoor, december 2023, daalde de investeringen van bedrijven nog met 7,5 procent.

minder bedrijfsinvesteringen
Bedrijven investeerden 3,4% minder in januari. Foto: Shutterstock.

De investeringen hangen onder meer samen met de situatie op de afzetmarkten en met de situatie op de financiële markten. De indicatoren van de CBS Investeringsradar hangen vrij goed samen met de investeringen in vaste activa, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se grotere groei of een kleinere krimp van de investeringen, meldt het CBS.

Volgens het CBS zijn de omstandigheden voor investeringen in maart ongunstiger dan in januari. Dat komt vooral doordat de bezettingsgraad in de industrie daalde. Het consumentenvertrouwen was echter minder negatief en de jaar-op-jaardaling van de export goederen was kleiner.

Bedrijven investeerden 3,4 procent minder in januari | NT

Bedrijven investeerden 3,4 procent minder in januari

CBS

Bedrijven hebben in de maand januari 3,4 procent minder geïnvesteerd dan dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er is vooral minder geld uitgegeven aan gebouwen en vliegtuigen, terwijl er juist meer werd geïnvesteerd in personenauto’s en machines.De maand daarvoor, december 2023, daalde de investeringen van bedrijven nog met 7,5 procent.

minder bedrijfsinvesteringen
Bedrijven investeerden 3,4% minder in januari. Foto: Shutterstock.

De investeringen hangen onder meer samen met de situatie op de afzetmarkten en met de situatie op de financiële markten. De indicatoren van de CBS Investeringsradar hangen vrij goed samen met de investeringen in vaste activa, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se grotere groei of een kleinere krimp van de investeringen, meldt het CBS.

Volgens het CBS zijn de omstandigheden voor investeringen in maart ongunstiger dan in januari. Dat komt vooral doordat de bezettingsgraad in de industrie daalde. Het consumentenvertrouwen was echter minder negatief en de jaar-op-jaardaling van de export goederen was kleiner.