Foxconn, dat zelf twaalf fabrieken in negen verschillende Chinese steden heeft staan, doet nu 30% van zijn productie búiten China. Een jaar geleden was dat nog 25%. Dat klinkt misschien nog niet direct als een enorme leegloop uit China, maar volgens Young Liu is het een voorbode van een verdere verhuizing van productie naar locaties elders in Zuidoost-Azië of andere delen van de wereld.

India

Een deel van de productie van de iPhone11 is bijvoorbeeld al naar India verplaatst. Foxconn heeft in de elektronicawereld flink wat in de melk te brokkelen: het bedrijf produceert niet alleen voor Apple, maar heeft ook bedrijven als Dell, Nintendo, Sony en Toshiba als klant.

De reden dat Foxconn productiewerk verplaatst, is niet de coronacrisis, maar de economische strijd tussen de Verenigde Staten en China. De twee grootmachten tekenden eerder dit jaar weliswaar een akkoord om hun handelsoorlog te beëindigen, maar in de praktijk leverde dat geen peis en vree op. Volgens Young Liu heft Amerika nog wel degelijk hoge importtarieven op Chinese goederen en is dat een belangrijke reden om uit te kijken/wijken naar alternatieve productielocaties buiten China.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement