‘We hadden juist over de volle breedte die stap naar voren willen maken. Nu is er toch weer onderscheid gemaakt naar sectoren en kunnen bijvoorbeeld de sportscholen en de horeca nog steeds niets’, aldus de belangenbehartigers van het Nederlandse bedrijfsleven. Ze zijn weliswaar positief over de versoepelingen voor de contactberoepen en de winkels met ingang van 3 maart, maar voor veel andere ondernemers rest er alleen maar teleurstelling.

Mentale gezondheid

‘We snappen dat het kabinet vreest voor een verder oplopend aantal besmettingen, maar het gaat na een jaar corona óók om de mentale gezondheid van ons allemaal, én om de financiële gezondheid van ondernemers’, schrijven VNO-NCW en MKB-Nederland. Ze hopen dat er op 8 maart, als het kabinet opnieuw beslissingen neemt over de coronaregels, er een openingsplan is voor alle gesloten sectoren. Daarin moeten dan ook slimme ideeën van bedrijven zelf worden meegenomen, als het aan de lobbyorganisaties ligt. Ook zou er nog meer getest kunnen worden op het coronavirus zodat er meer bedrijfstakken open kunnen.

Bij de zelfstandige ondernemers in contactberoepen zorgen de aangekondigde versoepelingen voor opluchting, nu hun kapperszaak of schoonheidssalon weer open mag. Tegelijkertijd mist de belangenorgansiatie Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) duidelijkheid van het kabinet over de verder te nemen stappen uit de lockdown.

‘We missen visie. Het demissionair kabinet presenteert weliswaar versoepelingen, maar de argumenten achter hun keuzes zijn onduidelijk’, zegt voorzitter Cristel van de Ven. ‘Wat is de route naar herstel? Zelfstandigen die nog steeds noodgedwongen op hun handen moeten zitten, snakken naar duidelijkheid.’ Ze wijst onder andere op zelfstandigen in reis- en evenementenbranche en de horeca die nu niet weten waar ze aan toe zijn.