De stadions voor het WK voetbal in Qatar (21 november-18 december 2022), waarvan de bouw zoals bekend het leven heeft gekost aan duizenden arbeiders, zien er bijna stuk voor stuk fraai en imposant uit, maar Stadium 974 is de vreemde eend in de bijt. Het is het eerste stadion uit de WK-historie dat na het toernooi meteen weer zal worden afgebroken om de materialen ervan elders te hergebruiken. De 974 zeecontainers waarmee de buitenkant van het gebouw is bekleed, lijken ook te benadrukken dat dit stadion niet decennialang mooi hoeft staan te wezen. (Gratis) reclame leveren de containers overigens niet op, want bedrijfsnamen staan er niet op.

Zeebries

De containers zijn ook bedoeld als ode aan de maritieme historie van Qatar. Het stadion ligt weliswaar niet dichtbij de nieuwe Hamad-haven, waar sinds 2017 de grote containerschepen aanleggen, maar wel nabij Hamad International Airport en de oude haven van Doha, Doha Port, die zich nu vooral op de cruisevaart richt.

Stadium 974, dat plek biedt aan 40.000 toeschouwers, is het enige WK-stadion in Qatar dat niet wordt voorzien van airconditioning. Volgens de organisatoren zorgt de ligging van het stadion aan zee ervoor, dat er een comfortabele zeebries door het stadion waait die kunstmatige afkoeling overbodig maakt.

In het stadion zullen zes WK-wedstrijden worden gespeeld, maar of ook onze Oranje-gladiatoren zonder airconditioning tussen de zeecontainers zullen spelen, is nog niet bekend. De loting voor het WK vindt pas plaats op 1 april.

Wel krijgt Stadium 974 al snel zijn vuurdoop. Komende dinsdag spelen Syrië en de Verenigde Arabische Emiraten in het splinternieuwe stadion een wedstrijd in het kader van de Arab Cup.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement