China verkoopt gas vanwege zachte winter

Energiecrisis

China wil een deel van zijn gasvoorraad verkopen nu de prijzen met name in Europa hard oplopen en de winter in het land zacht blijkt. Het land, zelf een van de grootste kopers van vloeibaar gemaakt gas (lng) in de wereld, verraste daarmee handelaren. Er zou door de stap meer gas naar Europa kunnen worden gestuurd, wat de gastekorten hier kan helpen verzachten.

Olie- en gasbedrijf Cnooc biedt één lading per maand aan van mei tot en met november. Sinopec verkoopt 45 scheepsladingen gas tot en met oktober. Gezamenlijk gaat het om 4 procent van de hoeveelheid gas die China vorig jaar importeerde. Het land was afgelopen jaar bezig met het aanvullen van de voorraden met het oog op de winter en kocht daarvoor veel gas in. De winter is tot nu toe echter mild verlopen en de voorspellingen zijn dat dit ook zo blijft, waardoor er gas over is. Door de toekomstige ladingen weer van de hand te doen tegen de huidige veel hogere prijzen kunnen Cnooc en Sinopec daar flink aan verdienen.

De verkoop wordt door sommige analisten ook gezien als een teken dat de grote gasleveranciers verwachten dat de energievraag in China dit jaar achterblijft door het strenge Chinese coronabeleid. Het land probeert corona buiten de deur te houden en neemt daarvoor draconische maatregelen zoals het in quarantaine plaatsen van hele steden bij een handvol besmettingen. Goldman Sachs verlaagde onlangs al zijn groeiverwachtingen voor China nadat de omikronvariant van het virus daar voor het eerst was opgedoken.

De prijs van een megawattuur gas op de toonaangevende Nederlandse markt bedraagt momenteel 74 euro. In december piekte die nog op bijna 174 euro.

Door de aanhoudend hoge energieprijzen komen in basis gezonde glastuinbouwbedrijven in de financiële problemen. Daarvoor waarschuwt Glastuinbouw Nederland. De organisatie stuurt een brandbrief aan het kabinet. Dit schrijven wordt vrijdag officieel in ontvangst genomen.

Niet alleen worden tuinders in de portemonnee getroffen, ook is er steeds meer vrees voor een tekort aan gas, legde Glastuinbouw Nederland eerder al uit. Verder zetten de hoge kosten een rem op investeringen in duurzaamheid. De organisatie spreekt al langer van een “serieuze energiecrisis” waarbij de overheid moet ingrijpen.

Volgens de organisatie moet het kabinet onder andere garant staan voor de gasleveringen. Ook moet nagedacht worden over financiële compensatie vanwege de hoge prijzen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

China verkoopt gas vanwege zachte winter | NT

China verkoopt gas vanwege zachte winter

Energiecrisis

China wil een deel van zijn gasvoorraad verkopen nu de prijzen met name in Europa hard oplopen en de winter in het land zacht blijkt. Het land, zelf een van de grootste kopers van vloeibaar gemaakt gas (lng) in de wereld, verraste daarmee handelaren. Er zou door de stap meer gas naar Europa kunnen worden gestuurd, wat de gastekorten hier kan helpen verzachten.

Olie- en gasbedrijf Cnooc biedt één lading per maand aan van mei tot en met november. Sinopec verkoopt 45 scheepsladingen gas tot en met oktober. Gezamenlijk gaat het om 4 procent van de hoeveelheid gas die China vorig jaar importeerde. Het land was afgelopen jaar bezig met het aanvullen van de voorraden met het oog op de winter en kocht daarvoor veel gas in. De winter is tot nu toe echter mild verlopen en de voorspellingen zijn dat dit ook zo blijft, waardoor er gas over is. Door de toekomstige ladingen weer van de hand te doen tegen de huidige veel hogere prijzen kunnen Cnooc en Sinopec daar flink aan verdienen.

De verkoop wordt door sommige analisten ook gezien als een teken dat de grote gasleveranciers verwachten dat de energievraag in China dit jaar achterblijft door het strenge Chinese coronabeleid. Het land probeert corona buiten de deur te houden en neemt daarvoor draconische maatregelen zoals het in quarantaine plaatsen van hele steden bij een handvol besmettingen. Goldman Sachs verlaagde onlangs al zijn groeiverwachtingen voor China nadat de omikronvariant van het virus daar voor het eerst was opgedoken.

De prijs van een megawattuur gas op de toonaangevende Nederlandse markt bedraagt momenteel 74 euro. In december piekte die nog op bijna 174 euro.

Door de aanhoudend hoge energieprijzen komen in basis gezonde glastuinbouwbedrijven in de financiële problemen. Daarvoor waarschuwt Glastuinbouw Nederland. De organisatie stuurt een brandbrief aan het kabinet. Dit schrijven wordt vrijdag officieel in ontvangst genomen.

Niet alleen worden tuinders in de portemonnee getroffen, ook is er steeds meer vrees voor een tekort aan gas, legde Glastuinbouw Nederland eerder al uit. Verder zetten de hoge kosten een rem op investeringen in duurzaamheid. De organisatie spreekt al langer van een “serieuze energiecrisis” waarbij de overheid moet ingrijpen.

Volgens de organisatie moet het kabinet onder andere garant staan voor de gasleveringen. Ook moet nagedacht worden over financiële compensatie vanwege de hoge prijzen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement