De export van transportmiddelen en machines en apparaten was in juni daarentegen wel groter dan in dezelfde maand in 2022. Dat gold eerder ook al voor mei, constateerde het CBS toen. De totale import van goederen nam vorige maand af met 2,5 procent op jaarbasis.

Verder merkt het CBS op dat de omstandigheden voor de export in augustus ongunstiger zijn dan in juni. Dat komt volgens het statistiekbureau met name door het negatieve Duitse en Europese producentenvertrouwen. Ook de groei van de industriële productie in Duitsland, de belangrijkste handelspartner van Nederland, sloeg om in krimp. Daarnaast was de ontwikkeling van de wisselkoersen deze maand minder gunstig dan in juni.

Recessie

Over het geheel is de Nederlandse economie in het tweede kwartaal met 0,3 procent gekrompen ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Daarmee zit ons land technisch in een recessie, waarvan sprake is bij twee opeenvolgende kwartalen van krimp. De daling komt vooral doordat Nederland minder spullen verkocht aan het buitenland en huishoudens minder geld uitgaven, meldt het CBS.

In het eerste kwartaal van dit jaar daalde het bruto binnenlands product (bbp) al met 0,4 procent. Dat de krimp doorzette in de maanden april, mei en juni valt op in vergelijking met omliggende landen. Zo tekenden de economieën in België en Frankrijk nog plussen op. In Duitsland was sprake van stagnatie, waarbij het bbp niet steeg of daalde.

Volgens het CBS remde het verschil tussen de import en export de economie het meest af. De uitvoer naar het buitenland daalde, terwijl Nederland meer goederen importeerde. Dat droeg het meeste bij aan de economische krimp in het tweede kwartaal.

Prijsstijgingen

Maar ook consumenten zijn voorzichtiger nu ze door stevige prijsstijgingen voor boodschappen en energie beter op hun uitgaven moeten letten. Huishoudens kochten 1,6 procent minder dan in het eerste kwartaal. Dat was onder andere te merken in de horeca, een van de bedrijfstakken die volgens het CBS het meeste bijdroeg aan de economische krimp. Dat was ook het geval voor de handel, vervoer en opslag. Daar staat tegenover dat de prestaties van energiebedrijven, dankzij de hoge prijzen, positief bijdroegen aan de economie.

Bedrijven investeerden wel meer dan een kwartaal eerder. Dat geld ging vooral naar vervoersmiddelen en machines, maar de investeringen in woningen daalden nu de bouw het door hogere rentes moeilijk heeft. De overheid gaf 0,7 procent meer uit.

Of de recessie ook echt een economische crisis teweeg zal brengen, is nog maar de vraag. De arbeidsmarkt is bijvoorbeeld nog erg krap, waardoor er voorlopig nog geen signalen zijn dat de werkloosheid hard zal stijgen en mensen veel van hun inkomen verliezen, zei Rabobank-econoom Hugo Erken eerder deze week.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement