Duitse industriële productie neemt nog altijd verder af

derde maand op rij

De industriële productie van Duitsland is in juli voor de derde maand op rij gedaald. Duitse fabrieken hebben last van de slechte vraag uit China, tekorten aan arbeidskrachten, hogere rentetarieven en de aanhoudende gevolgen van de energiecrisis van vorig jaar.

Foto: Shutterstock

De productie lag 0,8 procent onder het niveau van juni, meldde het Duitse federale statistiekbureau Destatis. Economen hadden gerekend op een kleinere daling met 0,4 procent. In juni zakte de productie al tot het laagste niveau in zes maanden.

De afzwakkende cijfers wakkeren de vrees aan dat de grootste economie van Europa en de belangrijkste handelspartner voor Nederland afstevent op een lange periode van stagnatie of mogelijk zelfs een krimp. De Duitse economie belandde rond de jaarwisseling in een recessie en stagneerde in het tweede kwartaal. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt dat Duitsland de enige grote economie zal zijn die in 2023 zal krimpen.

Eerder deze week werd al bekendgemaakt dat de Duitse fabrieksorders in juli met bijna 12 procent zijn afgenomen. Dat was de sterkste daling sinds het hoogtepunt van de coronapandemie in 2020.

De situatie van de Duitse industriële productie “gaat van kwaad tot erger”, zei ING-econoom Carsten Brzeski in een reactie op de cijfers. Hoewel het gevaar van een recessie is toegenomen, verwacht de econoom dat de Duitse economie “de facto in een stilstand zal blijven”. Volgens Brzeski ligt de industriële productie nu ruim 7 procent onder het niveau van voor de pandemie. Het enige positieve nieuws in het productierapport was volgens hem de toename van de bouwactiviteit in augustus.

Duitsland lijkt zich volgens de ING-econoom wel eindelijk bewust te worden van de realiteit dat het de afgelopen tien jaar zijn internationale concurrentievermogen heeft verloren als gevolg van onvoldoende investeringen en nauwelijks structurele hervormingen. Woensdag riep de Duitse bondskanselier Olaf Scholz wel op tot een ‘Duitslandpact’ om het land te moderniseren, de bureaucratie aan te pakken en de huidige economische crisis te bestrijden.

Er werden echter geen details onthuld over dat pact. “Het positieve nieuws is dat het gevoel van urgentie eindelijk is toegenomen. Laten we nu wachten op meer concrete beleidsactie. Tot die tijd lijkt stagnatie in de industrie en de bredere economie het nieuwe normaal in Duitsland”, aldus Brzeski.

Duitse industriële productie neemt nog altijd verder af | NT

Duitse industriële productie neemt nog altijd verder af

derde maand op rij

De industriële productie van Duitsland is in juli voor de derde maand op rij gedaald. Duitse fabrieken hebben last van de slechte vraag uit China, tekorten aan arbeidskrachten, hogere rentetarieven en de aanhoudende gevolgen van de energiecrisis van vorig jaar.

Foto: Shutterstock

De productie lag 0,8 procent onder het niveau van juni, meldde het Duitse federale statistiekbureau Destatis. Economen hadden gerekend op een kleinere daling met 0,4 procent. In juni zakte de productie al tot het laagste niveau in zes maanden.

De afzwakkende cijfers wakkeren de vrees aan dat de grootste economie van Europa en de belangrijkste handelspartner voor Nederland afstevent op een lange periode van stagnatie of mogelijk zelfs een krimp. De Duitse economie belandde rond de jaarwisseling in een recessie en stagneerde in het tweede kwartaal. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt dat Duitsland de enige grote economie zal zijn die in 2023 zal krimpen.

Eerder deze week werd al bekendgemaakt dat de Duitse fabrieksorders in juli met bijna 12 procent zijn afgenomen. Dat was de sterkste daling sinds het hoogtepunt van de coronapandemie in 2020.

De situatie van de Duitse industriële productie “gaat van kwaad tot erger”, zei ING-econoom Carsten Brzeski in een reactie op de cijfers. Hoewel het gevaar van een recessie is toegenomen, verwacht de econoom dat de Duitse economie “de facto in een stilstand zal blijven”. Volgens Brzeski ligt de industriële productie nu ruim 7 procent onder het niveau van voor de pandemie. Het enige positieve nieuws in het productierapport was volgens hem de toename van de bouwactiviteit in augustus.

Duitsland lijkt zich volgens de ING-econoom wel eindelijk bewust te worden van de realiteit dat het de afgelopen tien jaar zijn internationale concurrentievermogen heeft verloren als gevolg van onvoldoende investeringen en nauwelijks structurele hervormingen. Woensdag riep de Duitse bondskanselier Olaf Scholz wel op tot een ‘Duitslandpact’ om het land te moderniseren, de bureaucratie aan te pakken en de huidige economische crisis te bestrijden.

Er werden echter geen details onthuld over dat pact. “Het positieve nieuws is dat het gevoel van urgentie eindelijk is toegenomen. Laten we nu wachten op meer concrete beleidsactie. Tot die tijd lijkt stagnatie in de industrie en de bredere economie het nieuwe normaal in Duitsland”, aldus Brzeski.