Productie Nederlandse industrie krimpt zeven maanden op rij

grootste daling machine-industri

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juli in doorsnee 8,3 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zevende maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In juni zakte de productie al met ruim 7 procent en in mei was sprake van een daling van meer dan 9 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

Foto: Shutterstock

De verschillen tussen industriële bedrijfstakken waren groot, waarbij de meeste bedrijfsklassen minder produceerden dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Van de grote branches liet de machine-industrie de grootste productiedaling zien. De branche van reparatie en installatie van machines kende opnieuw de grootste toename van de productie. In vergelijking met de voorgaande maand produceerde de Nederlandse industrie ook minder. Dan gaat het om een daling met 0,6 procent.

Het CBS meldde eerder al dat het vertrouwen van producenten in de industrie in augustus voor het eerst sinds 2020 negatief was. Fabrikanten waren vooral negatiever over de verwachte bedrijvigheid in de komende drie maanden.

Ook in Duitsland, een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie, verslechterde het vertrouwen van producenten in augustus. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was volgens statistiekbureau Destatis in juli 1,3 procent lager dan een jaar eerder. Ten opzichte van juni daalde de Duitse productie met 1,8 procent.

Productie Nederlandse industrie krimpt zeven maanden op rij | NT

Productie Nederlandse industrie krimpt zeven maanden op rij

grootste daling machine-industri

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juli in doorsnee 8,3 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zevende maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In juni zakte de productie al met ruim 7 procent en in mei was sprake van een daling van meer dan 9 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

Foto: Shutterstock

De verschillen tussen industriële bedrijfstakken waren groot, waarbij de meeste bedrijfsklassen minder produceerden dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Van de grote branches liet de machine-industrie de grootste productiedaling zien. De branche van reparatie en installatie van machines kende opnieuw de grootste toename van de productie. In vergelijking met de voorgaande maand produceerde de Nederlandse industrie ook minder. Dan gaat het om een daling met 0,6 procent.

Het CBS meldde eerder al dat het vertrouwen van producenten in de industrie in augustus voor het eerst sinds 2020 negatief was. Fabrikanten waren vooral negatiever over de verwachte bedrijvigheid in de komende drie maanden.

Ook in Duitsland, een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie, verslechterde het vertrouwen van producenten in augustus. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was volgens statistiekbureau Destatis in juli 1,3 procent lager dan een jaar eerder. Ten opzichte van juni daalde de Duitse productie met 1,8 procent.