Duitse economie krimpt in 2023 voor het eerst sinds corona

0,3 procent

De Duitse economie is vorig jaar voor het eerst gekrompen sinds de coronapandemie. De grootste economie van de eurozone kromp in 2023 met 0,3 procent vergeleken met een jaar eerder, meldt het Duitse statistiekbureau Destatis op basis van voorlopige cijfers. In 2022 groeide de Duitse economie nog met 1,8 procent. De laatste keer dat de belangrijkste handelspartner van Nederland een krimp liet zien was tijdens de coronapandemie in 2020. In dat jaar kromp de Duitse economie met 3,8 procent.

Foto: Shutterstock

De voorlopige cijfers bevatten volgens Destatis ook een “zeer vroege schatting” voor het vierde kwartaal van 2023. Daaruit blijkt dat het Duitse bruto binnenlands product (bbp), de maatstaf voor economische groei, in het laatste kwartaal van vorig jaar met 0,3 procent is gedaald vergeleken met een kwartaal eerder. In het derde kwartaal van 2023 was er sprake van een herziene stagnatie ofwel nulgroei. Eerder was voor het derde kwartaal een krimp met 0,1 procent op kwartaalbasis gemeld.

De Duitse Bundesbank had al aangegeven dat de economie in het vierde kwartaal waarschijnlijk een krimp zou laten zien. Daarmee leek Duitsland af te stevenen op een technische recessie, ofwel twee kwartalen van krimp op rij. Door de herziene nulgroei in het derde kwartaal lijkt Duitsland een recessie voorlopig te vermijden.

Duitsland kampte in 2023 met een zwakke buitenlandse vraag. Daardoor haperde de exportmotor en de industrie van de Duitse economie. Ook kampten consumenten en bedrijven met de hoge inflatie en gestegen rente, die een impact hadden op de uitgaven en investeringen.

Vanaf begin 2024 zal de groei van de Duitse economie volgens de Bundesbank weer licht toenemen en geleidelijk aan snelheid winnen. De Duitse centrale bank verlaagde onlangs wel zijn groeivoorspelling voor dit jaar van 1,2 procent naar 0,4 procent. Voor 2025 en 2026 wordt gerekend op een groei van respectievelijk 1,2 en 1,3 procent.

ING-econoom Carsten Brzeski is somberder gestemd over de Duitse economie dit jaar. Hij acht de kans op een nieuwe economische krimp in 2024 “groot”. “Het zou de eerste keer sinds het begin van de jaren 2000 zijn dat Duitsland een recessie van twee jaar doormaakt, ook al zou het slechts een oppervlakkige recessie kunnen zijn”, aldus Brzeski.

Duitse economie krimpt in 2023 voor het eerst sinds corona | NT

Duitse economie krimpt in 2023 voor het eerst sinds corona

0,3 procent

De Duitse economie is vorig jaar voor het eerst gekrompen sinds de coronapandemie. De grootste economie van de eurozone kromp in 2023 met 0,3 procent vergeleken met een jaar eerder, meldt het Duitse statistiekbureau Destatis op basis van voorlopige cijfers. In 2022 groeide de Duitse economie nog met 1,8 procent. De laatste keer dat de belangrijkste handelspartner van Nederland een krimp liet zien was tijdens de coronapandemie in 2020. In dat jaar kromp de Duitse economie met 3,8 procent.

Foto: Shutterstock

De voorlopige cijfers bevatten volgens Destatis ook een “zeer vroege schatting” voor het vierde kwartaal van 2023. Daaruit blijkt dat het Duitse bruto binnenlands product (bbp), de maatstaf voor economische groei, in het laatste kwartaal van vorig jaar met 0,3 procent is gedaald vergeleken met een kwartaal eerder. In het derde kwartaal van 2023 was er sprake van een herziene stagnatie ofwel nulgroei. Eerder was voor het derde kwartaal een krimp met 0,1 procent op kwartaalbasis gemeld.

De Duitse Bundesbank had al aangegeven dat de economie in het vierde kwartaal waarschijnlijk een krimp zou laten zien. Daarmee leek Duitsland af te stevenen op een technische recessie, ofwel twee kwartalen van krimp op rij. Door de herziene nulgroei in het derde kwartaal lijkt Duitsland een recessie voorlopig te vermijden.

Duitsland kampte in 2023 met een zwakke buitenlandse vraag. Daardoor haperde de exportmotor en de industrie van de Duitse economie. Ook kampten consumenten en bedrijven met de hoge inflatie en gestegen rente, die een impact hadden op de uitgaven en investeringen.

Vanaf begin 2024 zal de groei van de Duitse economie volgens de Bundesbank weer licht toenemen en geleidelijk aan snelheid winnen. De Duitse centrale bank verlaagde onlangs wel zijn groeivoorspelling voor dit jaar van 1,2 procent naar 0,4 procent. Voor 2025 en 2026 wordt gerekend op een groei van respectievelijk 1,2 en 1,3 procent.

ING-econoom Carsten Brzeski is somberder gestemd over de Duitse economie dit jaar. Hij acht de kans op een nieuwe economische krimp in 2024 “groot”. “Het zou de eerste keer sinds het begin van de jaren 2000 zijn dat Duitsland een recessie van twee jaar doormaakt, ook al zou het slechts een oppervlakkige recessie kunnen zijn”, aldus Brzeski.