Duits vastgoedbedrijf bouwt eerste grote warehouse, compleet uit hout

Bouwkosten: 31 miljoen euro

De Duitse vastgoedontwikkelaar Garbe Industrial Real Estate (Hamburg) bouwt voor een bedrag van 31 miljoen euro in Beieren een warehouse compleet uit hout. Niet alleen is dat bouwmateriaal al uniek te noemen in de contractlogistiek, maar moet het pand ook tegelijkertijd met 27.000 vierkante meter (waarvan zo’n 1.000 vierkante meter kantoorruimte) het grootste houten distributiecentrum van Europa worden, laat het bedrijf in een recent persbericht weten.

Het warehouse wordt 27.000 vierkante meter. Foto: Garbe Industrial Real Estate

Garbe, dat ook over een dochteronderneming in Nederland beschikt, stelt met het project te willen pionieren met het ontwikkelen van CO2-arm en duurzaam logistiek vastgoed in Europa. Of het navolging krijgt hangt volgens het bedrijf af van de reactie van de klanten. Voorlopig lijkt het het ‘out of the box’-project dan ook een gok.

In totaal gaat het om een bedrijfsterrein van 47.000 vierkante meter in de Zuid-Duitse haven van Straubing aan de Donau, waarop het dc zal verschijnen. Het begin van de bouw staat gepland voor het derde kwartaal van dit jaar, waarna oplevering in de tweede helft van 2025 moet volgen. Het pand is tevens het eerste logistieke project dat Garbe ontwikkelt met de nieuwe joint venture partner Logicenters, heet het verder.

Duurzaam

De vastgoedontwikkelaar stelt dat voor het unieke houten warehouse nog geen huurcontracten zijn afgesloten. Wel is er ‘grote belangstelling’ van een toeleverancier van de nabijgelegen autofabrikant BMW die het houten dc wil gebruiken voor de opslag en assemblage van auto-onderdelen, stelt de vastgoedontwikkelaar.

Volgens Adrian Zellner is gekozen voor een compleet houten constructie (inclusief wanden), omdat het bouwmateriaal veel CO2 bindt en daarmee voldoet aan de laatste EU-duurzaamheidseisen. ‘Hout als bouwmateriaal biedt voor ons dan ook compleet nieuwe mogelijkheden om als leidende Duitse projectontwikkelaar van warehouses en logistiek vastgoed een pionier te zijn in duurzame constructie-methoden’, voegt hij eraan toe.

Brandveiligheid

Het pand is verder energie-neutraal door een dak vol met zonnepanelen, energiezuinige led-verlichting en warmtepompen. Op de hamvraag van het Duitse website Cargoforwarder over de brandveiligheid, laat Garbe Industrial Real Estate weten dat tests hebben uitgewezen dat brand bij het te gebruiken hout zich niet snel verspreid over grote arealen en het warehouse verder rijkelijk is voorzien van sprinklers. ‘Verzekeraars vragen dan ook niet hogere premies voor de gebruikers’, verzekert het bedrijf.  Of dat genoeg is om andere partijen over de streep zal trekken voor een houten dc, valt nog te bezien.

Duits vastgoedbedrijf bouwt eerste grote warehouse, compleet uit hout | NT

Duits vastgoedbedrijf bouwt eerste grote warehouse, compleet uit hout

Bouwkosten: 31 miljoen euro

De Duitse vastgoedontwikkelaar Garbe Industrial Real Estate (Hamburg) bouwt voor een bedrag van 31 miljoen euro in Beieren een warehouse compleet uit hout. Niet alleen is dat bouwmateriaal al uniek te noemen in de contractlogistiek, maar moet het pand ook tegelijkertijd met 27.000 vierkante meter (waarvan zo’n 1.000 vierkante meter kantoorruimte) het grootste houten distributiecentrum van Europa worden, laat het bedrijf in een recent persbericht weten.

Het warehouse wordt 27.000 vierkante meter. Foto: Garbe Industrial Real Estate

Garbe, dat ook over een dochteronderneming in Nederland beschikt, stelt met het project te willen pionieren met het ontwikkelen van CO2-arm en duurzaam logistiek vastgoed in Europa. Of het navolging krijgt hangt volgens het bedrijf af van de reactie van de klanten. Voorlopig lijkt het het ‘out of the box’-project dan ook een gok.

In totaal gaat het om een bedrijfsterrein van 47.000 vierkante meter in de Zuid-Duitse haven van Straubing aan de Donau, waarop het dc zal verschijnen. Het begin van de bouw staat gepland voor het derde kwartaal van dit jaar, waarna oplevering in de tweede helft van 2025 moet volgen. Het pand is tevens het eerste logistieke project dat Garbe ontwikkelt met de nieuwe joint venture partner Logicenters, heet het verder.

Duurzaam

De vastgoedontwikkelaar stelt dat voor het unieke houten warehouse nog geen huurcontracten zijn afgesloten. Wel is er ‘grote belangstelling’ van een toeleverancier van de nabijgelegen autofabrikant BMW die het houten dc wil gebruiken voor de opslag en assemblage van auto-onderdelen, stelt de vastgoedontwikkelaar.

Volgens Adrian Zellner is gekozen voor een compleet houten constructie (inclusief wanden), omdat het bouwmateriaal veel CO2 bindt en daarmee voldoet aan de laatste EU-duurzaamheidseisen. ‘Hout als bouwmateriaal biedt voor ons dan ook compleet nieuwe mogelijkheden om als leidende Duitse projectontwikkelaar van warehouses en logistiek vastgoed een pionier te zijn in duurzame constructie-methoden’, voegt hij eraan toe.

Brandveiligheid

Het pand is verder energie-neutraal door een dak vol met zonnepanelen, energiezuinige led-verlichting en warmtepompen. Op de hamvraag van het Duitse website Cargoforwarder over de brandveiligheid, laat Garbe Industrial Real Estate weten dat tests hebben uitgewezen dat brand bij het te gebruiken hout zich niet snel verspreid over grote arealen en het warehouse verder rijkelijk is voorzien van sprinklers. ‘Verzekeraars vragen dan ook niet hogere premies voor de gebruikers’, verzekert het bedrijf.  Of dat genoeg is om andere partijen over de streep zal trekken voor een houten dc, valt nog te bezien.