Productie Nederlandse industrie neemt opnieuw af

minder orders

De productie in de Nederlandse industrie is in december met 3,3 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De industriële productie liet daarmee in elke maand van 2023 een krimp zien door lagere orders en een zwakkere bedrijvigheid.

Beeld: CBS

Volgens het CBS produceerden de meeste bedrijfsklassen van de industrie in december minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grotere branches liet de elektrische en elektronische apparatenindustrie de grootste productiedaling zien. De metaalproductenindustrie had de grootste productietoename.

Het CBS stelt daarnaast dat producenten in januari minder negatief waren dan in december. Fabrikanten waren in de eerste maand van 2024 vooral minder negatief over de orderportefeuille. In Duitsland, een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie, was het vertrouwen van producenten in januari daarentegen negatiever dan in december.

Productie Nederlandse industrie neemt opnieuw af | NT

Productie Nederlandse industrie neemt opnieuw af

minder orders

De productie in de Nederlandse industrie is in december met 3,3 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De industriële productie liet daarmee in elke maand van 2023 een krimp zien door lagere orders en een zwakkere bedrijvigheid.

Beeld: CBS

Volgens het CBS produceerden de meeste bedrijfsklassen van de industrie in december minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grotere branches liet de elektrische en elektronische apparatenindustrie de grootste productiedaling zien. De metaalproductenindustrie had de grootste productietoename.

Het CBS stelt daarnaast dat producenten in januari minder negatief waren dan in december. Fabrikanten waren in de eerste maand van 2024 vooral minder negatief over de orderportefeuille. In Duitsland, een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie, was het vertrouwen van producenten in januari daarentegen negatiever dan in december.