Daling Nederlandse export blijft doorgaan

sinds juni 2023 daling

De Nederlandse goederenexport is in januari met 3,1 procent gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vooral minder aardgas, aardolieproducten, machines, transportmiddelen en voedings- en genotmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder.

Beeld: CBS

In december kromp de export met 1,6 procent. De uitvoer laat al sinds juni 2023 een daling zien. Ook de goederenimport was lager dan een jaar terug. Daar ging het in januari om een daling van 12 procent. Dat was vooral toe te schrijven aan minder aardgas en aardolieproducten.

Het statistiekbureau meet ook iedere maand of de omstandigheden gunstig of ongunstig zijn voor de internationale handel. Volgens die zogeheten exportradar zijn de omstandigheden voor de export in maart ongunstiger dan in januari. Dat komt vooral door het lagere Duitse producentenvertrouwen. Ook was de jaar-op-jaarkrimp van de Duitse industriële productie groter.

Daling Nederlandse export blijft doorgaan | NT

Daling Nederlandse export blijft doorgaan

sinds juni 2023 daling

De Nederlandse goederenexport is in januari met 3,1 procent gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vooral minder aardgas, aardolieproducten, machines, transportmiddelen en voedings- en genotmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder.

Beeld: CBS

In december kromp de export met 1,6 procent. De uitvoer laat al sinds juni 2023 een daling zien. Ook de goederenimport was lager dan een jaar terug. Daar ging het in januari om een daling van 12 procent. Dat was vooral toe te schrijven aan minder aardgas en aardolieproducten.

Het statistiekbureau meet ook iedere maand of de omstandigheden gunstig of ongunstig zijn voor de internationale handel. Volgens die zogeheten exportradar zijn de omstandigheden voor de export in maart ongunstiger dan in januari. Dat komt vooral door het lagere Duitse producentenvertrouwen. Ook was de jaar-op-jaarkrimp van de Duitse industriële productie groter.