Duitse minister waarschuwt voor handelsoorlog met China

alleen maar verliezers

De Duitse minister van Financiën Christian Lindner waarschuwt voor een handelsoorlog met China. Volgens hem kennen handelsoorlogen alleen maar verliezers en kunnen ze niet worden gewonnen. Dat heeft Lindner gezegd op een G7-top van ministers van Financiën in het Noord-Italiaanse Stresa.

July,1th,,2021:yangshan,Deep,Water,Port,,Zhoushan,City,,Zhejiang,Province, China, Shanghai, containerhaven
Foto: Shutterstock

Lindner reageerde op de hoge importheffingen die de Verenigde Staten hebben aangekondigd op een reeks Chinese goederen, zoals elektrische auto’s en zonnepanelen. De reden is dat China volgens de Amerikanen de markt overspoelt met goedkope producten dankzij staatssteun. Ook de Europese Unie kijkt naar heffingen op Chinese elektrische auto’s in verband met oneerlijke handelspraktijken.

De Duitse minister vindt dat de EU moet optreden tegen dumping van goedkope producten en oneerlijke handel. Tegelijkertijd mag de vrije wereldhandel niet in gevaar komen. Duitsland heeft als grote exporteur belang bij een open en vrije wereldhandel en heeft ook grote belangen in China, aldus Lindner. Verdere fragmentatie van de wereldeconomie zal alleen maar tot verliezers leiden, zei de minister.

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire verklaarde dat de G7-landen een gezamenlijk front moeten vormen om de industriële belangen te beschermen. Hij wees op problemen door Chinese subsidies en overcapaciteit bij productie. Tegelijkertijd moet een handelsoorlog worden voorkomen, aldus de Fransman, want “China is onze economische partner”.

In een voorlopige verklaring stelt de G7 dat er “stappen worden overwogen om voor een gelijk speelveld te zorgen voor alle economieën, in lijn met de principes van de Wereldhandelsorganisatie (WTO)”.

China heeft gedreigd met tegenmaatregelen in verband met de importheffingen om de eigen belangen te beschermen. Zo kan Beijing hoge invoerheffingen opleggen bij producten uit Europa en de VS.

Duitse minister waarschuwt voor handelsoorlog met China | NT

Duitse minister waarschuwt voor handelsoorlog met China

alleen maar verliezers

De Duitse minister van Financiën Christian Lindner waarschuwt voor een handelsoorlog met China. Volgens hem kennen handelsoorlogen alleen maar verliezers en kunnen ze niet worden gewonnen. Dat heeft Lindner gezegd op een G7-top van ministers van Financiën in het Noord-Italiaanse Stresa.

July,1th,,2021:yangshan,Deep,Water,Port,,Zhoushan,City,,Zhejiang,Province, China, Shanghai, containerhaven
Foto: Shutterstock

Lindner reageerde op de hoge importheffingen die de Verenigde Staten hebben aangekondigd op een reeks Chinese goederen, zoals elektrische auto’s en zonnepanelen. De reden is dat China volgens de Amerikanen de markt overspoelt met goedkope producten dankzij staatssteun. Ook de Europese Unie kijkt naar heffingen op Chinese elektrische auto’s in verband met oneerlijke handelspraktijken.

De Duitse minister vindt dat de EU moet optreden tegen dumping van goedkope producten en oneerlijke handel. Tegelijkertijd mag de vrije wereldhandel niet in gevaar komen. Duitsland heeft als grote exporteur belang bij een open en vrije wereldhandel en heeft ook grote belangen in China, aldus Lindner. Verdere fragmentatie van de wereldeconomie zal alleen maar tot verliezers leiden, zei de minister.

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire verklaarde dat de G7-landen een gezamenlijk front moeten vormen om de industriële belangen te beschermen. Hij wees op problemen door Chinese subsidies en overcapaciteit bij productie. Tegelijkertijd moet een handelsoorlog worden voorkomen, aldus de Fransman, want “China is onze economische partner”.

In een voorlopige verklaring stelt de G7 dat er “stappen worden overwogen om voor een gelijk speelveld te zorgen voor alle economieën, in lijn met de principes van de Wereldhandelsorganisatie (WTO)”.

China heeft gedreigd met tegenmaatregelen in verband met de importheffingen om de eigen belangen te beschermen. Zo kan Beijing hoge invoerheffingen opleggen bij producten uit Europa en de VS.