Afzetprijzen industrie dalen licht, wel stijgend vertrouwen

CBS

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in april gemiddeld 0,1 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Het is de twaalfde maand op rij dat de afzetprijzen dalen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een maand eerder bedroeg de prijsdaling nog 0,8 procent.

Foto: Shutterstock

De producentenprijzen kunnen invloed hebben op de inflatie omdat ze worden doorberekend aan afnemers. Bij sterk stijgende afzetprijzen kan de inflatie worden aangewakkerd, terwijl bij de dalende prijzen de inflatie wordt afgeremd.

Volgens het CBS hangt de ontwikkeling van de producentenprijzen sterk samen met de prijzen van ruwe aardolie. In april kostte een vat ruwe North Sea Brent bijna 9 procent meer dan een jaar eerder. In maart was olie nog ruim 5 procent duurder dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in april 1 procent duurder dan in april 2023. In maart lagen de prijzen 1,5 procent lager dan een jaar eerder. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in april 2,9 procent lager dan een jaar eerder. In maart lagen de prijzen 5 procent lager dan in maart 2023.

Vertrouwen

Producenten in de Nederlandse industrie waren in mei opnieuw minder negatief gestemd dan een maand eerder, meldt het CBS. Fabrikanten waren volgens het CBS vooral positiever over de verwachte productie in de komende drie maanden. Daarnaast waren ze wat minder negatief over de orderpositie. Het oordeel over de voorraden gereed product bleef even negatief.

De graadmeter die het producentenvertrouwen meet, verbeterde deze maand naar min 2,8, van min 3,6 in april. Het producentenvertrouwen bleef daarmee in mei onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar van min 1,3. Het vertrouwen bereikte in oktober 2021 het hoogste niveau met een stand van 10,4. In april 2020, bij de uitbraak van de coronacrisis, werd de laagste waarde (min 31,5) genoteerd.

In de helft van de belangrijkste branches van de industrie verbeterde het vertrouwen. De toename was het grootst bij de producenten van hout- en bouwmaterialen. Fabrikanten in de elektrotechnische en machine-industrie waren het meest positief. In de branche textiel, kleding en leer was het vertrouwen het laagst.

Afzetprijzen industrie dalen licht, wel stijgend vertrouwen | NT

Afzetprijzen industrie dalen licht, wel stijgend vertrouwen

CBS

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in april gemiddeld 0,1 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Het is de twaalfde maand op rij dat de afzetprijzen dalen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een maand eerder bedroeg de prijsdaling nog 0,8 procent.

Foto: Shutterstock

De producentenprijzen kunnen invloed hebben op de inflatie omdat ze worden doorberekend aan afnemers. Bij sterk stijgende afzetprijzen kan de inflatie worden aangewakkerd, terwijl bij de dalende prijzen de inflatie wordt afgeremd.

Volgens het CBS hangt de ontwikkeling van de producentenprijzen sterk samen met de prijzen van ruwe aardolie. In april kostte een vat ruwe North Sea Brent bijna 9 procent meer dan een jaar eerder. In maart was olie nog ruim 5 procent duurder dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in april 1 procent duurder dan in april 2023. In maart lagen de prijzen 1,5 procent lager dan een jaar eerder. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in april 2,9 procent lager dan een jaar eerder. In maart lagen de prijzen 5 procent lager dan in maart 2023.

Vertrouwen

Producenten in de Nederlandse industrie waren in mei opnieuw minder negatief gestemd dan een maand eerder, meldt het CBS. Fabrikanten waren volgens het CBS vooral positiever over de verwachte productie in de komende drie maanden. Daarnaast waren ze wat minder negatief over de orderpositie. Het oordeel over de voorraden gereed product bleef even negatief.

De graadmeter die het producentenvertrouwen meet, verbeterde deze maand naar min 2,8, van min 3,6 in april. Het producentenvertrouwen bleef daarmee in mei onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar van min 1,3. Het vertrouwen bereikte in oktober 2021 het hoogste niveau met een stand van 10,4. In april 2020, bij de uitbraak van de coronacrisis, werd de laagste waarde (min 31,5) genoteerd.

In de helft van de belangrijkste branches van de industrie verbeterde het vertrouwen. De toename was het grootst bij de producenten van hout- en bouwmaterialen. Fabrikanten in de elektrotechnische en machine-industrie waren het meest positief. In de branche textiel, kleding en leer was het vertrouwen het laagst.