‘Reddingspakket’ Hamburg: huuruitstel en korting op liggelden

coronaproblemen

De haven van Hamburg gaat zijn klanten op grote schaal korting geven. Schepen hoeven aanmerkelijk minder liggeld te betalen en huurders kunnen hun betalingen de komende drie maanden uitstellen tot het eind van het jaar.

Dat heeft de Hamburg Port Authority (HPA) woensdag bekendgemaakt. Als reden noemt de havenbeheerder ‘de huidige moeilijke situatie’, zonder de termen corona of covid-19 te gebruiken. Het huur-moratorium geldt zowel voor bestaande terreinen als voor bouwterreinen. De kortingsregeling voor het liggeld wordt met terugwerkende kracht tot 17 maart ingevoerd en geldt vooralsnog tot 30 juni.

Duurzaamheidsklasse

Die wordt gebaseerd op de duurzaamheidsklasse van het schip. Uitgangspunt is het zogenoemde tier-level van het schip, een internationale emissieclassificatie. Schepen met het hoogste 3-niveau en schepen die op walstroom draaien, krijgen 90% korting. Schepen die continu op duurzame walstroom draaien, krijgen zelfs 100% korting. Voor Tier 2-schepen is dat 50% korting en voor Tier 1-schepen 20%.

De Hamburgse senator voor Financiën Andreas Dressel (SPD) spreekt van een ‘reddingspakket’ dat de haven van Hamburg een beschermende paraplu biedt. Hij zegt dat de haven kan rekenen op de steun van het stadsbestuur. Volgens hem geeft Hamburg hiermee invulling aan eerder door de Bondsregering aangekondigde maatregelen om de Duitse economie te ondersteunen.

Economiesenator Michael Westhagemann (partijloos) zegt dat ‘de haven van Hamburg ook in deze moeilijke tijden onbeperkt moet kunnen blijven opereren. Daarom heb ik de HPA gevraagd om deze maatregelen onmiddellijk uit te voeren.’

156 miljard euro

Duitsland trekt 156 miljard euro uit voor een pakket maatregelen voor het bestrijden van de coronacrisis. Alle partijen in de Bondsdag steunden woensdag een voorstel daarover. Om dat geld te kunnen vrijmaken, moet een artikel voor noodgevallen worden aangesproken in de wet die een rem zet op de overheidsbegroting. De Bondsraad met vertegenwoordigers van de deelstaten had eerder al ingestemd met het voorstel.

‘Voor ons liggen zware weken. We kunnen die overwinnen als we solidair zijn’, sprak vice-bondskanselier en minister van Financiën Olaf Scholz tijdens het korte debat. Bondskanselier Angela Merkel was daar niet bij, omdat ze thuis in quarantaine zit.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

‘Reddingspakket’ Hamburg: huuruitstel en korting op liggelden | NT

‘Reddingspakket’ Hamburg: huuruitstel en korting op liggelden

coronaproblemen

De haven van Hamburg gaat zijn klanten op grote schaal korting geven. Schepen hoeven aanmerkelijk minder liggeld te betalen en huurders kunnen hun betalingen de komende drie maanden uitstellen tot het eind van het jaar.

Dat heeft de Hamburg Port Authority (HPA) woensdag bekendgemaakt. Als reden noemt de havenbeheerder ‘de huidige moeilijke situatie’, zonder de termen corona of covid-19 te gebruiken. Het huur-moratorium geldt zowel voor bestaande terreinen als voor bouwterreinen. De kortingsregeling voor het liggeld wordt met terugwerkende kracht tot 17 maart ingevoerd en geldt vooralsnog tot 30 juni.

Duurzaamheidsklasse

Die wordt gebaseerd op de duurzaamheidsklasse van het schip. Uitgangspunt is het zogenoemde tier-level van het schip, een internationale emissieclassificatie. Schepen met het hoogste 3-niveau en schepen die op walstroom draaien, krijgen 90% korting. Schepen die continu op duurzame walstroom draaien, krijgen zelfs 100% korting. Voor Tier 2-schepen is dat 50% korting en voor Tier 1-schepen 20%.

De Hamburgse senator voor Financiën Andreas Dressel (SPD) spreekt van een ‘reddingspakket’ dat de haven van Hamburg een beschermende paraplu biedt. Hij zegt dat de haven kan rekenen op de steun van het stadsbestuur. Volgens hem geeft Hamburg hiermee invulling aan eerder door de Bondsregering aangekondigde maatregelen om de Duitse economie te ondersteunen.

Economiesenator Michael Westhagemann (partijloos) zegt dat ‘de haven van Hamburg ook in deze moeilijke tijden onbeperkt moet kunnen blijven opereren. Daarom heb ik de HPA gevraagd om deze maatregelen onmiddellijk uit te voeren.’

156 miljard euro

Duitsland trekt 156 miljard euro uit voor een pakket maatregelen voor het bestrijden van de coronacrisis. Alle partijen in de Bondsdag steunden woensdag een voorstel daarover. Om dat geld te kunnen vrijmaken, moet een artikel voor noodgevallen worden aangesproken in de wet die een rem zet op de overheidsbegroting. De Bondsraad met vertegenwoordigers van de deelstaten had eerder al ingestemd met het voorstel.

‘Voor ons liggen zware weken. We kunnen die overwinnen als we solidair zijn’, sprak vice-bondskanselier en minister van Financiën Olaf Scholz tijdens het korte debat. Bondskanselier Angela Merkel was daar niet bij, omdat ze thuis in quarantaine zit.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement