Voor de Kerstdagen lieten verschillende marktpartijen weten dat Nextlogic ‘op heel korte termijn’ na tien jaar ontwikkeling en testen definitief live zou gaan. Half januari is er echter nog steeds geen witte rook.

Nextlogic is een digitaal planningssysteem dat ervoor moet zorgen dat de planning van containervervoer tussen schip, terminal en depot volledig op elkaar wordt afgestemd. In een notendop: het systeem krijgt van de terminals en de empty-depots door welke kadecapaciteit zij beschikbaar stellen voor de containerbinnenvaart. De barge-operators sturen hun gewenste rotaties toe. Al die aanvragen worden gecombineerd, waarna er een integrale planning uitrolt. Uit het proefdraaien blijkt dat de rotatietijd tot 35% sneller kan.

Sinds oktober 2021 bevindt het systeem zich in een ‘live pilot fase’, wat inhoudt dat verschillende marktpartijen er in de praktijk mee werken. De livegang is een formalisering hiervan.

Terminalaansluiting

Gevraagd naar de ervaringen met het systeem wijzen meerdere barge-operators naar brancheorganisatie Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN) voor een reactie. Van Helvoirt zegt ‘al heel lang’ betrokken te zijn bij de totstandkoming van Nextlogic. Ze geeft aan dat ‘zolang de techniek’ niet op orde is, dat de binnenvaart ook nog niet meedoet. Daarmee doelt Van Helvoirt onder meer op de ontbrekende aansluiting van de APM Terminals op de Maasvlakte.

APM Terminals bevestigt dat Nextlogic momenteel niet gebruikt wordt voor de planning. Wel zijn er mensen ‘mee bezig’.

Van Helvoirt: ‘Het heeft veel tijd, moeite en effort gekost van alle partijen. We willen er zeker mee werken, alleen niet als het nog niet af is.’ De KBN meent dat dat zeker niet in januari is, maar op z’n vroegst aan het einde van het eerste kwartaal.

Formaliseren

Het havenbedrijf geeft desgevraagd aan dat de livegang nu aankomt op het formaliseren en vastleggen van de afspraken. Partijen die ermee testen in de praktijk, moeten formeel akkoord zijn met de livegang. Dat moet nog altijd ‘op korte termijn’ voor elkaar zijn. Een datum geeft het havenbedrijf niet.

Woordvoerster Sigrid Hesselink voegt toe: ‘Dat we straks formeel van start gaan, betekent niet dat Nextlogic af is. Of dat alle partijen die werken binnen de haven zijn aangesloten. Het blijft “work in progress”. We blijven werken aan de techniek en het systeem blijft openstaan voor het aansluiten van meerdere partijen.’

Op dit moment is volgens het Havenbedrijf Rotterdam ongeveer 60% van het marktvolume aangesloten. Eerder liet het Havenbedrijf weten dat 80 tot 100% van het volume wenselijk is ‘om echt goed te werken’.

Lees ook: Nextlogic lijkt na tien jaar eindelijk uit de startblokken te komen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement