Schip Baltimore zou voor aanvaring stuurloos zijn geweest

Haven niet meer bereikbaar

Het containerschip ‘Dali’ dat een pijler van een belangrijke verkeersbrug bij Baltimore heeft geramd, was volgens meldingen van nieuwszender ABC kort daarvoor stuurloos geraakt. De bemanning van het schip heeft de autoriteiten vooraf gewaarschuwd dat een aanvaring niet te voorkomen leek omdat er geen controle meer over het vaartuig was.

Zo'n dertig schepen zitten vast in de haven van Baltimore. Foto: Jasper Colt-USA TODAY/Sipa USA (via ANP)

Het schip ramde een pijler aan de zuidelijke kant van de Francis Scott Key Bridge en die stortte vrijwel volledig in. Er zijn daardoor diverse voertuigen in het water beland en er is een grote zoekactie gaande. Twee mensen zijn uit het water gered. Volgens Amerikaanse media had het containerschip in 2016 al eens een aanvaring met een kade in Antwerpen.

De drukke haven van Baltimore ligt ongeveer 5 kilometer achter de verwoeste brug en is niet bereikbaar voor schepen. De brug ging over de Patapsco Rivier, die de haven van Baltimore verbindt met de Baai van Chesapeake en de Atlantische Oceaan. De Dali had de haven van Baltimore verlaten en was op weg naar de oceaan voor een reis van 27 dagen naar Sri Lanka. Naar schatting dertig schepen zijn in de baai en over de rivier op weg naar Baltimore, maar kunnen nu niet verder.

De haven van Baltimore is een van de oudste en grootste van de Verenigde Staten. Ze komt ook voor in films en tv-series inclusief de films Eraser (1996), The Sum of All Fears (2002) en in een seizoen van de tv-serie The Wire speelt de haven een belangrijke rol. Voor Nederland is de haven van minder groot belang, laat een woordvoerder van Havenbedrijf Rotterdam weten.

Schip Baltimore zou voor aanvaring stuurloos zijn geweest | NT

Schip Baltimore zou voor aanvaring stuurloos zijn geweest

Haven niet meer bereikbaar

Het containerschip ‘Dali’ dat een pijler van een belangrijke verkeersbrug bij Baltimore heeft geramd, was volgens meldingen van nieuwszender ABC kort daarvoor stuurloos geraakt. De bemanning van het schip heeft de autoriteiten vooraf gewaarschuwd dat een aanvaring niet te voorkomen leek omdat er geen controle meer over het vaartuig was.

Zo'n dertig schepen zitten vast in de haven van Baltimore. Foto: Jasper Colt-USA TODAY/Sipa USA (via ANP)

Het schip ramde een pijler aan de zuidelijke kant van de Francis Scott Key Bridge en die stortte vrijwel volledig in. Er zijn daardoor diverse voertuigen in het water beland en er is een grote zoekactie gaande. Twee mensen zijn uit het water gered. Volgens Amerikaanse media had het containerschip in 2016 al eens een aanvaring met een kade in Antwerpen.

De drukke haven van Baltimore ligt ongeveer 5 kilometer achter de verwoeste brug en is niet bereikbaar voor schepen. De brug ging over de Patapsco Rivier, die de haven van Baltimore verbindt met de Baai van Chesapeake en de Atlantische Oceaan. De Dali had de haven van Baltimore verlaten en was op weg naar de oceaan voor een reis van 27 dagen naar Sri Lanka. Naar schatting dertig schepen zijn in de baai en over de rivier op weg naar Baltimore, maar kunnen nu niet verder.

De haven van Baltimore is een van de oudste en grootste van de Verenigde Staten. Ze komt ook voor in films en tv-series inclusief de films Eraser (1996), The Sum of All Fears (2002) en in een seizoen van de tv-serie The Wire speelt de haven een belangrijke rol. Voor Nederland is de haven van minder groot belang, laat een woordvoerder van Havenbedrijf Rotterdam weten.