De nieuwe eigenaren van RST, het Britse Blue Ocean Capital en het Amerikaanse Crestline Investors, bereikten in januari van 2021 een principeakkoord over de overname van de shortseaterminal in de Rotterdamse Eemhaven. Uit de jaarstukken van de holding blijkt dat de deal ‘over de verkoop van de stuwadoorsactiviteiten’ officieel in maart van dat jaar werd afgerond en een boekwinst (‘gain on development’) opleverde voor Steinweg Handelsveem van 17,3 miljoen euro.

Verder meldt de directie in het jaarverslag een boekwinst van 56,9 miljoen euro te hebben behaald op de verkoop ‘van twee locaties in Nederland’. Steinweg Handelsveem geeft verder geen uitleg op die deal, maar waarschijnlijk gaat het hier om oude warehouses in de Rotterdamse haven.

Verkoop warehouses

De directie van Steinweg Handelsveem schrijft dat het al in 2020 heeft besloten om een aantal bezittingen ‘aan te merken voor de verkoop’. Het ging daarbij om een viertal ‘locaties met warehouses’  in Nederland en Azië’, ‘de containeroverslag in Nederland’ (redactie: RST) en ‘een niet controlerend belang in een containerterminal in het Midden Oosten’. Dat laatste minderheidsbelang, 7,5% in Hutchison Ports Sohar (Oman), werd buiten het boekjaar om in maart 2022 verkocht en leverde een bedrag van 24 miljoen euro op, schrijft de directie in het jaarverslag. ‘Voor twee warehouses in Azië moeten voor medio 2022 nog kopers worden gevonden’, heet het verder.

Afbouw containeroverslag

De verkoop in 2021 van de Rotterdamse shortseaterminal volgde op de eerdere liquidatie in 2020 van het overslagbedrijf Uniport in de Waalhaven na jaren van verlies. Steinweg Handelsveem heeft zich met die sluiting en desinvestering grotendeels teruggetrokken uit de Rotterdamse containeroverslag en legt zich weer bijna geheel toe op de opslag van non ferro-commodities zoals koffie, cacao, chemicaliën en aluminium.

De verkoop van RST en warehouses vastgoed (totale boekwinst bijna 75 miljoen euro) zorgden er intussen voor dat Steinweg Handelsveem in 2021 weer royaal in de zwarte cijfers belandde. De nettowinst kwam uit op 63,7 miljoen euro tegen een gevoelig nettoverlies van 15,3 miljoen euro in 2020.

Omzet sterk gestegen

Weliswaar zag Steinweg ook de omzet sterk toenemen (+150 miljoen euro) naar 1,13 miljard euro, maar tegenover die groei stond een vergelijkbaar gestegen operationele kostenpost in de vorm van hogere lonen en meer uitgaven voor uitbesteed werk. In totaal stegen die lasten met 154 miljoen euro naar 1,12 miljard euro.

Die omzet kwam in het verslagjaar voor ongeveer 80% voor rekening van de divisie handling & freight (expeditie, chartering, retail logistics en warehousing). Deze activiteiten waren in 2021 goed voor 909 miljoen euro (2020: 700 miljoen euro) van de 1,13 miljard euro aan inkomsten. De omzet uit de containeroverslag halveerde intussen naar 57 miljoen euro dat jaar. De overige inkomsten haalde Steinweg uit de verhuur van warehouses en de handel in commodities.

Dividend

Van de behaalde winst heeft Steinweg 53,5 miljoen euro toegevoegd aan de ‘retained earnings’ (ingehouden winsten), blijkt uit de jaarrekening. Daarvan wordt 26,4 miljoen euro uitgekeerd als ‘cash dividend’ aan de aandeelhouders. In 2020 werd er geen dividend uitgekeerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement