Het centrum dat Elia wil bouwen in de haven van Oostende moet een expertisecentrum worden voor hoogspanningsinfrastructuur op zee. De netbeheerder en het havenbedrijf hebben recent een concessieovereenkomst getekend voor de bouw. De locatie aan de kade is ‘ideaal voor de interventies op zee’.

België heeft momenteel een totale offshore windcapaciteit van 2,3 GW, verdeeld over negen windparken. In 2030 moet die capaciteit zijn gegroeid naar 6 GW, met name door de ontwikkeling van een nieuwe windzone: Prinses Elisabeth zone.

Windhub

Chris Peeters, ceo van de Elia Group, noemt de haven ‘de offshore windhub voor het zuidelijke deel van de Noordzee. Heel wat internationale topbedrijven actief in de bouw, het onderhoud en het operationeel houden van de energieproductie zijn gevestigd in Oostende.’

Aan netbeheerder Elia de taak om de infrastructuur op zee aan te leggen, zoals het kunstmatige Prinses Elisabeth eiland en onderzeese interconnectoren met het Verenigd Koninkrijk (Nautilus) en Denemarken (TritonLink). De uitvalsbasis op land komt dus in Oostende.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement