Stakingen leggen Finse havens en spoorsysteem grotendeels stil

Vertraging vrachtafhandeling

De werkzaamheden in de havens en het spoorsysteem van Finland zijn nagenoeg stil komen te liggen door stakingen die veertien dagen kunnen duren. Hierdoor is het merendeel van het werk neergelegd; alleen noodzakelijk vrachtvervoer, zoals van medicijnen of voor energievoorziening, vindt nog doorgang. De staking is maandag begonnen en houdt aan tot maandag 25 maart.

Haven Helsinki
In de haven van Helsinki is het werk stilgevallen. Foto: Port of Helsinki.

Er zijn in totaal zo’n 7.000 werknemers bij de staking betrokken. Naast de havens, het spoor en het goederenvervoer, zijn ook de chemie, energie-, proces- en bosbouwindustrie getroffen door de acties. De vakbonden hebben opgeroepen tot de stakingen nadat de onderhandelingen met de regering over voorgenomen bezuinigingen op de sociale zekerheid en de rechten van de werknemers op niets zijn uitgelopen. De acties treffen alleen het vrachtvervoer; het vervoer van passagiers, zoals bijvoorbeeld de veerdiensten naar Zweden en Estland, vindt gewoon doorgang.

Impact

De impact van de staking is vooral voelbaar in het goederenspoorvervoer en vrachtvervoer in de haven van Vuosaari, de belangrijkste vrachthaven van Helsinki, ook in de haven van Turku wordt gestaakt. Vooral voor de bosbouw, een belangrijke klant van de havens, kunnen de stakingen grote gevolgen hebben en wellicht leiden tot sluitingen of verloren productie, zo meldt The Helsinki Times. Volgens de Port Operators Association kan het wegwerken van de achterstand in de havens nog weken duren. Als gevolg van de stakingen kunnen brandstoftekorten ontstaan en tekorten in de schappen.

De stakingen kunnen ook leiden tot brandstoftekort of schaarste in de winkelschappen. Zo heeft luchtvaartmaatschappij Finnair besloten om een aantal van haar vliegtuigen in het buitenland te laten bijtanken in plaats van op de luchthaven Helsinki-Vantaa.

Stakingen leggen Finse havens en spoorsysteem grotendeels stil | NT

Stakingen leggen Finse havens en spoorsysteem grotendeels stil

Vertraging vrachtafhandeling

De werkzaamheden in de havens en het spoorsysteem van Finland zijn nagenoeg stil komen te liggen door stakingen die veertien dagen kunnen duren. Hierdoor is het merendeel van het werk neergelegd; alleen noodzakelijk vrachtvervoer, zoals van medicijnen of voor energievoorziening, vindt nog doorgang. De staking is maandag begonnen en houdt aan tot maandag 25 maart.

Haven Helsinki
In de haven van Helsinki is het werk stilgevallen. Foto: Port of Helsinki.

Er zijn in totaal zo’n 7.000 werknemers bij de staking betrokken. Naast de havens, het spoor en het goederenvervoer, zijn ook de chemie, energie-, proces- en bosbouwindustrie getroffen door de acties. De vakbonden hebben opgeroepen tot de stakingen nadat de onderhandelingen met de regering over voorgenomen bezuinigingen op de sociale zekerheid en de rechten van de werknemers op niets zijn uitgelopen. De acties treffen alleen het vrachtvervoer; het vervoer van passagiers, zoals bijvoorbeeld de veerdiensten naar Zweden en Estland, vindt gewoon doorgang.

Impact

De impact van de staking is vooral voelbaar in het goederenspoorvervoer en vrachtvervoer in de haven van Vuosaari, de belangrijkste vrachthaven van Helsinki, ook in de haven van Turku wordt gestaakt. Vooral voor de bosbouw, een belangrijke klant van de havens, kunnen de stakingen grote gevolgen hebben en wellicht leiden tot sluitingen of verloren productie, zo meldt The Helsinki Times. Volgens de Port Operators Association kan het wegwerken van de achterstand in de havens nog weken duren. Als gevolg van de stakingen kunnen brandstoftekorten ontstaan en tekorten in de schappen.

De stakingen kunnen ook leiden tot brandstoftekort of schaarste in de winkelschappen. Zo heeft luchtvaartmaatschappij Finnair besloten om een aantal van haar vliegtuigen in het buitenland te laten bijtanken in plaats van op de luchthaven Helsinki-Vantaa.