Antwerpse haven investeert in waterstofhaven Namibië

Weg vrij voor investeerders

Port of Antwerp Bruge gaat samen met het havenbedrijf van de Namibische stad Walvisbaai een exporthaven voor waterstof en ammoniak realiseren. Met het project is een investering van 250 miljoen euro gemoeid, waarvan de Antwerpse haven 20 miljoen voor z’n rekening neemt. Mogelijk wordt er ook Europees geld vrijgemaakt voor dit energieproject, aldus de ceo Jacques Vandermeiren van het Antwerpse havenbedrijf.

Belgische koning Filip in Namibie
De Belgische koning Filip opent een waterstoftankstation in de Namibische haven Namport. Foto: CMB Tech

Rederij CMB Tech is al bezig met een proefproject Cleanery Green Hydrogen in Namport waarbij elektriciteit uit een zonnepark wordt omgezet tot waterstof. Dit wordt vervolgens omgezet tot ammoniak, dat makkelijker in transport is dan waterstof en ook kan worden gebruik als brandstof voor schepen.

Investeerders

Alexander Saverys, ceo van CMB Tech is ervan overtuigd dat Namport zich hiermee in ‘een unieke positie in Afrika positioneert en dat het de weg zal vrijmaken om logistieke stromen en investeerders aan te trekken’. De plannen voor de exporthaven maken deel uit van een vijfjarenplan, het waterstof- en zonne-energieproject waar CMB Tech deel van uitmaakt.

Voor de termijn van vijf jaar heeft het bedrijf een investering van 3,2 miljard euro uitgetrokken voor de realisering. Behalve een ammoniakfabriek van 25.000 ton gaat het bijvoorbeeld ook om ammoniakbunkering, pijpleidingen en grootschalige waterstof-en ammoniakproductie.

Woestijn

De plannen in Namibië omvatten een waterstoftankstation en een productiefaciliteit. De faciliteit gebruikt alleen zonne-energie, afkomstig van een zonnepark in de Namibische woestijn voor de on-site productie van groene waterstof en zal worden gebruikt voor op waterstof aangedreven vrachtwagens, havenuitrusting, spoorwegtoepassingen en kleine schepen. Volgens CMB voorzien de plannen hiermee ook aan ‘de dringende infrastructuurbehoeften en versterkt het de link tussen groene moleculen en maritieme activiteiten in de haven van Walvis Bay.’

Het tankstation voor waterstof zal in het vierde kwartaal van dit jaar operationeel zijn en werd vorige week bezocht door de Belgische koning Filip die tijdens zijn staatsbezoek aan Namibië ook het waterstofproject bezocht.

De Belgisch-Nederlandse havens vormen een belangrijke schakel in de waterstof-transitie. Meer weten? Kom naar de Belgisch-Nederlandse Havendag op 13 juni 2024 in Amsterdam.
Antwerpse haven investeert in waterstofhaven Namibië | NT

Antwerpse haven investeert in waterstofhaven Namibië

Weg vrij voor investeerders

Port of Antwerp Bruge gaat samen met het havenbedrijf van de Namibische stad Walvisbaai een exporthaven voor waterstof en ammoniak realiseren. Met het project is een investering van 250 miljoen euro gemoeid, waarvan de Antwerpse haven 20 miljoen voor z’n rekening neemt. Mogelijk wordt er ook Europees geld vrijgemaakt voor dit energieproject, aldus de ceo Jacques Vandermeiren van het Antwerpse havenbedrijf.

Belgische koning Filip in Namibie
De Belgische koning Filip opent een waterstoftankstation in de Namibische haven Namport. Foto: CMB Tech

Rederij CMB Tech is al bezig met een proefproject Cleanery Green Hydrogen in Namport waarbij elektriciteit uit een zonnepark wordt omgezet tot waterstof. Dit wordt vervolgens omgezet tot ammoniak, dat makkelijker in transport is dan waterstof en ook kan worden gebruik als brandstof voor schepen.

Investeerders

Alexander Saverys, ceo van CMB Tech is ervan overtuigd dat Namport zich hiermee in ‘een unieke positie in Afrika positioneert en dat het de weg zal vrijmaken om logistieke stromen en investeerders aan te trekken’. De plannen voor de exporthaven maken deel uit van een vijfjarenplan, het waterstof- en zonne-energieproject waar CMB Tech deel van uitmaakt.

Voor de termijn van vijf jaar heeft het bedrijf een investering van 3,2 miljard euro uitgetrokken voor de realisering. Behalve een ammoniakfabriek van 25.000 ton gaat het bijvoorbeeld ook om ammoniakbunkering, pijpleidingen en grootschalige waterstof-en ammoniakproductie.

Woestijn

De plannen in Namibië omvatten een waterstoftankstation en een productiefaciliteit. De faciliteit gebruikt alleen zonne-energie, afkomstig van een zonnepark in de Namibische woestijn voor de on-site productie van groene waterstof en zal worden gebruikt voor op waterstof aangedreven vrachtwagens, havenuitrusting, spoorwegtoepassingen en kleine schepen. Volgens CMB voorzien de plannen hiermee ook aan ‘de dringende infrastructuurbehoeften en versterkt het de link tussen groene moleculen en maritieme activiteiten in de haven van Walvis Bay.’

Het tankstation voor waterstof zal in het vierde kwartaal van dit jaar operationeel zijn en werd vorige week bezocht door de Belgische koning Filip die tijdens zijn staatsbezoek aan Namibië ook het waterstofproject bezocht.

De Belgisch-Nederlandse havens vormen een belangrijke schakel in de waterstof-transitie. Meer weten? Kom naar de Belgisch-Nederlandse Havendag op 13 juni 2024 in Amsterdam.