EU-Verladers omzeilen sancties Rusland via Turkije-route

Sluiproute

Europese verladers omzeilen meer en meer de EU-sancties tegen Rusland door lading via Turkije te verschepen. Vooral de automotive-industrie (motor-onderdelen)  maakt gebruik van deze sluiproute.

Foto: Shutterstock

Dat meldt het Duitse vakblad DVZ  op basis van informatie van diverse Turkse wegvervoerders en expediteurs. Daarbij wordt Europese lading eerst naar Turkije vervoerd en daar als import ingevoerd, vervolgens wordt het overgeslagen en verdwijnt het vervolgens als Turkse lading naar Rusland.

Volkomen legaal

Sommige wegvervoerders in Turkije verdienen een dikke boterham aan deze vreemde, maar legale vorm van doorvoer, want Turkije staat niet op de sanctie-lijst van de EU en Ankara kent voor de meeste Turkse waren geen exportverbod naar Rusland. Zo zou het bij de Turkse wegvervoerders Alper Lojistik (Istanbul) en Yilmaz Nakliyat nu al om zo’n 15% van alle transporten gaan, aldus het blad.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

EU-Verladers omzeilen sancties Rusland via Turkije-route | NT

EU-Verladers omzeilen sancties Rusland via Turkije-route

Sluiproute

Europese verladers omzeilen meer en meer de EU-sancties tegen Rusland door lading via Turkije te verschepen. Vooral de automotive-industrie (motor-onderdelen)  maakt gebruik van deze sluiproute.

Foto: Shutterstock

Dat meldt het Duitse vakblad DVZ  op basis van informatie van diverse Turkse wegvervoerders en expediteurs. Daarbij wordt Europese lading eerst naar Turkije vervoerd en daar als import ingevoerd, vervolgens wordt het overgeslagen en verdwijnt het vervolgens als Turkse lading naar Rusland.

Volkomen legaal

Sommige wegvervoerders in Turkije verdienen een dikke boterham aan deze vreemde, maar legale vorm van doorvoer, want Turkije staat niet op de sanctie-lijst van de EU en Ankara kent voor de meeste Turkse waren geen exportverbod naar Rusland. Zo zou het bij de Turkse wegvervoerders Alper Lojistik (Istanbul) en Yilmaz Nakliyat nu al om zo’n 15% van alle transporten gaan, aldus het blad.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement