Het alternatief is een van drie opties die de VVD-bewindsman aan omwonenden, belangenorganisaties, luchtvaartmaatschappijen en Schiphol heeft voorgelegd. Het aantal nachtelijke vluchten zou daarbij substantieel worden afgebouwd van 32.000 naar 25.000 per jaar om de geluidshinder te reduceren.

Ook zouden er stillere vliegtuigen worden ingezet. Verder zou er in dit nieuwe alternatief sprake zijn van een gedeeltelijke sluiting van de Buitenveldertbaan, een langere nachtperiode en moet de komst van stillere vliegtuigen via de luchthavengelden worden gestimuleerd.

Oude krimpscenario’s

In de overige twee scenario’s houdt Harbers wel vast aan een krimp naar 440.000 vluchten per jaar in combinatie met een beperkte reductie van nachtvluchten en het uitbreiden van de periode die als nacht wordt beschouwd. Ook hier moet de Buitenveldertbaan vaker dicht en wordt het gebruik van de Aalsmeerbaan, Zwanenburgbaan en Schiphol-Oostbaan moet aan banden worden gelegd. Overigens wordt die laatste baan al beperkt gebruikt als alternatief bij slecht weer.

De drie opties maken deel uit van de Europese consultatieronde die het kabinet moet volgen om de geluidsoverlast terug te dringen. De procedure loopt tot 15 juni. Daarna maakt de minister een keuze die hij aan de Europese Commissie zal voorleggen ter goedkeuring.

Rechtszaak volgende week

Luchtvaartmaatschappijen wachten de Europese procedure niet af en stappen volgende week naar de rechter om de aangekondigde krimp op Schiphol aan te vechten. Onder meer KLM, British Airways en alle Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen willen dat de rechter de krimpplannen stopt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement