EU-Hof vindt miljarden aan coronastaatssteun voor KLM toch onwettig

3,4 miljard euro

Het Europees Hof van Justitie heeft de eerdere goedkeuring voor 3,4 miljard euro staatssteun die KLM kreeg tijdens de coronacrisis, nietig verklaard. De zaak was aangespannen door vliegtuigmaatschappij Ryanair die hierin oneerlijke concurrentie zag.

Vrachtvliegtuig van KLM
De Europese rechter verklaKLM kreeg 3,4 miljard euro aan staatssteun tijdens de coronacrisis. Foto: Nieuwland Photography / Shutterstock

De veroordeelde partij is de Europese Commissie, die Nederland in 2020 toestemming heeft gegeven voor de staatssteun. Volgens het Gerecht van het EU-Hof heeft de commissie toen een fout gemaakt door onvoldoende te onderzoeken of uitsluitend KLM voordeel zou hebben van deze staatssteun, of toch ook Air France, waarmee KLM één bedrijf vormt. Het Gerecht van het EU-Hof komt nu tot de conclusie dat ook de holding Air France-KLM en Air France zelf van de Nederlandse staatssteun konden profiteren.

Het ministerie van Financiën noemt de uitspraak teleurstellend. ‘We bestuderen het vonnis om de gevolgen en eventuele vervolgstappen in kaart te brengen’, aldus een woordvoerder van het departement. Ook KLM zegt in een reactie de uitspraak te gaan bestuderen en vervolgstappen te onderzoeken.

Terugbetaald

KLM heeft de staatssteun die was uitgekeerd in de vorm van een lening in juni 2022 al terugbetaald. De tijdelijke versoepeling van Europese staatssteunregels was onder bepaalde voorwaarden mogelijk als landen noodlijdende bedrijven overeind wilden houden om de pandemie te boven te blijven.

Het is de tweede keer dat het EU-Hof zich over deze zaak buigt. In 2021 had het hof ook al geoordeeld dat de rechtvaardiging van de staatssteun niet juist was onderbouwd. Daarna moest de Commissie zijn oordeel herformuleren. Dat heeft de Commissie gedaan, maar ook deze nieuwe onderbouwing voor de staatssteun is dus volgens het hof niet in lijn met Europese regels. In december haalde de Europese rechter al een streep door de goedkeuring van miljardensteun waarmee Frankrijk maatschappij Air France door de coronacrisis wilde helpen.

De Ierse prijsvechter Ryanair heeft de afgelopen jaren meer dan twintig rechtszaken begonnen tegen diverse Europese luchtvaartmaatschappijen die tijdens de coronaperiode. Ryanair kreeg daarbij al meermaals gelijk.

EU-Hof vindt miljarden aan coronastaatssteun voor KLM toch onwettig | NT

EU-Hof vindt miljarden aan coronastaatssteun voor KLM toch onwettig

3,4 miljard euro

Het Europees Hof van Justitie heeft de eerdere goedkeuring voor 3,4 miljard euro staatssteun die KLM kreeg tijdens de coronacrisis, nietig verklaard. De zaak was aangespannen door vliegtuigmaatschappij Ryanair die hierin oneerlijke concurrentie zag.

Vrachtvliegtuig van KLM
De Europese rechter verklaKLM kreeg 3,4 miljard euro aan staatssteun tijdens de coronacrisis. Foto: Nieuwland Photography / Shutterstock

De veroordeelde partij is de Europese Commissie, die Nederland in 2020 toestemming heeft gegeven voor de staatssteun. Volgens het Gerecht van het EU-Hof heeft de commissie toen een fout gemaakt door onvoldoende te onderzoeken of uitsluitend KLM voordeel zou hebben van deze staatssteun, of toch ook Air France, waarmee KLM één bedrijf vormt. Het Gerecht van het EU-Hof komt nu tot de conclusie dat ook de holding Air France-KLM en Air France zelf van de Nederlandse staatssteun konden profiteren.

Het ministerie van Financiën noemt de uitspraak teleurstellend. ‘We bestuderen het vonnis om de gevolgen en eventuele vervolgstappen in kaart te brengen’, aldus een woordvoerder van het departement. Ook KLM zegt in een reactie de uitspraak te gaan bestuderen en vervolgstappen te onderzoeken.

Terugbetaald

KLM heeft de staatssteun die was uitgekeerd in de vorm van een lening in juni 2022 al terugbetaald. De tijdelijke versoepeling van Europese staatssteunregels was onder bepaalde voorwaarden mogelijk als landen noodlijdende bedrijven overeind wilden houden om de pandemie te boven te blijven.

Het is de tweede keer dat het EU-Hof zich over deze zaak buigt. In 2021 had het hof ook al geoordeeld dat de rechtvaardiging van de staatssteun niet juist was onderbouwd. Daarna moest de Commissie zijn oordeel herformuleren. Dat heeft de Commissie gedaan, maar ook deze nieuwe onderbouwing voor de staatssteun is dus volgens het hof niet in lijn met Europese regels. In december haalde de Europese rechter al een streep door de goedkeuring van miljardensteun waarmee Frankrijk maatschappij Air France door de coronacrisis wilde helpen.

De Ierse prijsvechter Ryanair heeft de afgelopen jaren meer dan twintig rechtszaken begonnen tegen diverse Europese luchtvaartmaatschappijen die tijdens de coronaperiode. Ryanair kreeg daarbij al meermaals gelijk.