Elektronisch platform voor freight derivatives trekt zich op gang

Scheepvaart

Op donderdag 2 juni gaat een elektronisch platform voor het rechtstreeks verhandelen van freight derivatives online. Het platform richt zich eerst op een aantal commodities. Containers volgen.

Het platform is een initiatief van Cleartrade Exchange en Drewry. Het steekt van wal met informatie en diensten rond een aantal commodities, zoals ijzererts en staal. Het is de bedoeling op korte termijn ook de handel in container freight derivatives aan te boren.

De Singaporese groep en de Londense consultant kondigden begin deze maand al de lancering aan van een World Container Index die als referentiekader kan dienen voor de handel in container freight derivatives. Die index zal de prijsbewegingen volgen voor het vervoer van containers op elf oost-west routes tussen Azië, Noord-Amerika en Europa.

Container freight derivatives worden door voorstanders van het systeem gezien als een middel om de soms zeer uitgesproken prijsvolatiliteit in de containerlijnvaart op te vangen en zich in te dekken tegen de risico’s die te forse schommelingen met zich meebrengen. Echter, over het nut van dit financieel instrument voor de sector zijn alle actoren het lang niet eens. In onder meer de bulksector zijn derivatives wel al gemeengoed.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Elektronisch platform voor freight derivatives trekt zich op gang | NT

Elektronisch platform voor freight derivatives trekt zich op gang

Scheepvaart

Op donderdag 2 juni gaat een elektronisch platform voor het rechtstreeks verhandelen van freight derivatives online. Het platform richt zich eerst op een aantal commodities. Containers volgen.

Het platform is een initiatief van Cleartrade Exchange en Drewry. Het steekt van wal met informatie en diensten rond een aantal commodities, zoals ijzererts en staal. Het is de bedoeling op korte termijn ook de handel in container freight derivatives aan te boren.

De Singaporese groep en de Londense consultant kondigden begin deze maand al de lancering aan van een World Container Index die als referentiekader kan dienen voor de handel in container freight derivatives. Die index zal de prijsbewegingen volgen voor het vervoer van containers op elf oost-west routes tussen Azië, Noord-Amerika en Europa.

Container freight derivatives worden door voorstanders van het systeem gezien als een middel om de soms zeer uitgesproken prijsvolatiliteit in de containerlijnvaart op te vangen en zich in te dekken tegen de risico’s die te forse schommelingen met zich meebrengen. Echter, over het nut van dit financieel instrument voor de sector zijn alle actoren het lang niet eens. In onder meer de bulksector zijn derivatives wel al gemeengoed.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement